Βρετανία: Καταψηφίστηκε η πρόταση Κάμερον για επέμβαση στη Συρία

Καταψηφίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρόταση της κυβέρνησης Κάμερον για «ισχυρή ανθρωπιστική απάντηση στη Συρία, που ίσως περιλαμβάνει στρατιωτική δράση».

Με 285 ψήφους κατά έναντι 272 υπέρ, οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν μετά από μαραθώνια συνεδρίαση τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού υπέρ της επέμβασης εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του απρόσμενου αποτελέσματος, ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει ότι δε θα κάνει χρήση του βασιλικού προνομίου διατάσσοντας επίθεση κατά της Συρίας χωρίς να ξανασυμβουλευθεί τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο κ. Κάμερον παρέσχε τη διαβεβαίωση προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι η Βουλή δε θέλει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας. Το “πιάνω”. Η κυβέρνηση θα ενεργήσει αναλόγως».

Λίγο αργότερα ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ απέκλεισε το ενδεχόμενο βρετανικής στρατιωτικής δράσης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πολιτικών σχολιαστών ότι δε θα υπάρξει καν νέα ψηφοφορία για συμμετοχή της Βρετανίας στη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, ακόμα και μετά την αναφορά των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση. Οι αναλυτές τονίζουν επίσης ότι το αποτέλεσμα αποτελεί σημαντικό πολιτικό πλήγμα για τον πρωθυπουργό, υπονομεύοντας το κύρος του μέσα στο κόμμα.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας το BBC προέβαλλε στο δελτίο του αποκλειστικές εικόνες με τα αποτελέσματα επίθεσης με εμπρηστικές βόμβες σε αυλή σχολείου στη βόρεια Συρία. Η κάμερα της εκπομπής Panorama κατέγραψε νεκρούς και τραυματίες με πολλαπλά σοβαρά εγκαύματα, μεταξύ των οποίων πάρα πολλά παιδιά.

H στάση των ΗΠΑ


Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της με τη Βρετανία παρά το γεγονός ότι το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε κατά, μιας ανάμειξης του Ηνωμένου Βασιλείου στις ενδεχόμενες επιθέσεις, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα ανακοίνωσαν στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.

Οι αξιωματούχοι
επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως «τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων» και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι «προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να αναλάβει οποιαδήποτε δράση στη Συρία, προτού οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την έρευνά τους σχετικά με τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.

Πάντως, άκαρπη απέβη και η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία. Κανένας από τους πρέσβεις των πέντε χωρών (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα) δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ για τα χημικά στη Δαμασκό - την οποία αναμένει ο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να πάρει την τελική απόφαση για πυραυλική επίθεση- δεν πρόκειται να είναι έτοιμη πριν από το Σάββατο.

Η κατάσταση στη Συρία θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου, προειδοποιούν αναλυτές.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο - Newsdesk ΣΚΑΪ