Χέιγκ: Ο Άσαντ υπεύθυνος για τη χημική επίθεση

Ευθεία κατηγορία κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ για την τελευταία πολύνεκρη επίθεση με χημικά στα προάστια της Δαμασκού απηύθυνε με νέες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ.

«Γνωρίζω ότι κάποιοι στον κόσμο θα ήθελαν να πουν ότι πρόκειται για κάποιου είδους συνωμοσία της αντιπολίτευσης στη Συρία. Νομίζω ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι όλο και πιο μικρές και επομένως πιστεύουμε ότι πρόκειται για χημική επίθεση από το καθεστώς Άσαντ», δήλωσε ο κ. Χέιγκ.

Προειδοποίησε ότι είναι μια εξέλιξη «που δεν μπορεί να αγνοήσει ο πολιτισμένος κόσμος». Επανερχόμενος στο θέμα της απαγόρευσης πρόσβασης των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή της επίθεσης, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι το καθεστώς Άσαντ «φαίνεται πως κάτι έχει να κρύψει».

Για ακόμα μία φορά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τη διεθνή αντίδραση. «Κάθε επιλογή που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και θα μπορούσε να σώσει αθώες ζωές πρέπει να την έχουμε ανοιχτή», είπε, σημειώνοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να προβεί σε εικασίες για τις αποφάσεις που θα ληφθούν αργότερα.

Νωρίτερα, μέσω Twitter, ο Γουίλιαμ Χέιγκ είχε πει ότι είναι ουσιώδους σημασίας η γρήγορη δράση: «Κάθε μέρα χωρίς πρόσβαση των Ηνωμένων Εθνών είναι μια μέρα κατά την οποία οι αποδείξεις μπορούν να επιδεινωθούν ή να κρυφτούν από τους υπευθύνους».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο