Υπόθεση Εργκενεκόν: Ισόβια για τον πρώην επικεφαλής του στρατού, δεκάδες καταδίκες

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε τη Δευτέρα ο πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στο δίκτυο «Εργκενεκόν».

Τουλάχιστον 16 ακόμα από τους συνολικά 275 κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια κάθειρξη. Τουλάχιστον 60 άλλοι κατηγορούμενοι έλαβαν ποινές που κυμαίνονται από 12 μήνες έως 47 έτη φυλάκισης, ενώ στον αντίποδα τουλάχιστον 21 άτομα αθωώθηκαν.

Οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Μεταξύ των καταδικασθέντων βρίσκονται και τρεις νυν βουλευτές του αξιωματικά αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι εξελέγησαν στη Βουλή μετά τη σύλληψή τους και δεν μπόρεσαν να προσέλθουν ποτέ στο κοινοβούλιο. Οι τρεις κοινοβουλευτικοί έλαβαν ποινές που κυμαίνονται από 12 έως και 35 χρόνια κάθειρξης.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο επιφανής δημοσιογράφος Τουντσέι Οζκάν, ο οποίος συνέβαλε στην οργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2007.

«Εργκενεκόν» είναι η ονομασία που έχει δοθεί από τις εισαγγελικές Αρχές σε ένα φερόμενο σκιώδες δίκτυο πρωτίστως στρατιωτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών. Φερόμενος στόχος της οργάνωσης ήταν η αποσταθεροποίηση και μετέπειτα ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν τρία πραξικοπήματα μεταξύ του 1960 και του 1980, ενώ επίσης οδήγησαν στην πτώση την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν το 1997.

Ωστόσο, κατά την δεκαετή πρωθυπουργία του ο κ. Ερντογάν έχει συρρικνώσει την επιρροή του στρατού στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, ενώ παράλληλα εκατοντάδες ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί έχουν συλληφθεί και καταδικασθεί τη φερόμενη εμπλοκή τους στα φερόμενα πραξικοπηματικά σχέδια «Βαριοπούλα» (Balyoz) και «Εργκενεκόν».

Βάσει για τα τρία πραξικοπήματα, το 1970, 1971 και 1980, απετέλεσε ένα άρθρο στο καταστατικό των Ενόπλων Δυνάμεων που όριζε πως η ρόλος τους ήταν να «προασπίζουν και να προστατεύουν την δημοκρατία», διατύπωση που μπορεί να εκληφθεί ως εντολή για την εγγύηση ενός αυστηρά κοσμικού κράτους.

Από τα μέσα Ιουλίου, το καθήκον του στρατού έχει επαναπροσδιοριστεί ως εξής: «Να υπεραμύνεται της τουρκικής γης έναντι εξωτερικών απειλών και κινδύνων, και να διατηρεί και να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτροπή».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ