Κρεμλίνο: Δεν είναι στα χέρια του Πούτιν η απόφαση για το αίτημα ασύλου του Σνόουντεν

Η απόφαση για το εάν η Ρωσία θα παραχωρήσει προσωρινό άσυλο στον πρώην σύμβουλο των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, Έντουαρντ Σνόουντεν, δεν βρίσκεται στα χέρια του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως διεμήνυσε την Τρίτη το Κρεμλίνο.

«Εάν μιλάμε για προσωρινό άσυλο, τότε αυτό δεν είναι ζήτημα που αφορά τον πρόεδρο, αλλά την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο 29χρονος Σνόουντεν είναι ο άνθρωπος που διέρρευσε τις πληροφορίες για τα πολύκροτα σκάνδαλα παρακολουθήσεων πολιτών και κατασκοπείας σε βάρος συμμαχικών κρατών από την πλευρά των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον καταζητεί τον Σνόουντεν με την κατηγορία της κατασκοπείας και έχει ακυρώσει το διαβατήριό του, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη μετάβασή του στις χώρες της λατινικής Αμερικής που του έχουν προσφέρει άσυλο, τη Νικαράγουα, η Βενεζουέλα και τη Βολιβία.

Ο Σνόουντεν παραμένει επί τρεις πλέον εβδομάδες στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας. Βρίσκεται στο χώρο μετεπιβίβασης, δίχως να έχει περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων, που θα ισοδυναμούσε με είσοδό του σε ρωσικό έδαφος.

Η Μόσχα έχει αποσαφηνίσει πως δεν πρόκειται να εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ, διαμηνύοντας ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, στον 29χρονο αμερικανό πως δεν θα του παραχωρήσει μόνιμο άσυλο.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ