Συνεδρίαση κορυφαίων αξιωματικών στην Αίγυπτο - διαταγή εκκένωσης δημόσιας τηλεόρασης

Συνάντηση με κορυφαίους αξιωματικούς έχει αυτή την ώρα ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Στρατού (περίπου 17:30 ώρα Ελλάδος) προς τον ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στα πρακτορεία Reuters και Associated Press. Με το πέρας της διορίας, ο στρατός θα εκδώσει ανακοίνωση.

Επιπλέον, πριν από λίγη ώρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις ζήτησαν την εκκένωση του κτηρίου της κρατικής τηλεόρασης, με εξαίρεση το απαραίτητο προσωπικό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του στρατού συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης, Μοχέμτεντ Ελ-Μπαραντέι, και υψηλόβαθμους κληρικούς της Κόπτικης Χριστιανικής Εκκλησίας.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν δώσει στον κ. Μόρσι διορία έως το μεσημέρι της Τετάρτης προκειμένου να προχωρήσει σε ανακατανομή της εξουσίας και να επιλύσει την πολιτική κρίση.

Ο στρατός φέρεται να έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διάλυση της Βουλής, και την προσωρινή αναστολή του νέου Συντάγματος, με τελικό βήμα την προκήρυξη νέων προεδρικών εκλογών

Παρά ταύτα, στρατιωτική πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως δεν υπάρχει τέτοιου είδους οδικός χάρτης.

Εν τω μεταξύ, την άμεση προσφυγή στις κάλπες επιθυμούν οι ισλαμιστές σύμμαχοι του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στην οργάνωση αλ-Γκαμάα αλ-Ισλαμίγια, προκειμένου να αποφευχθούν η αιματοχυσία και ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, όπως δήλωσε ο Τάρεκ Αλ-Ζούμαρ, ανώτερο στέλεχος της εν λόγω οργάνωσης.

«Αυτή η ειρηνική, συνταγματική μεταβίβαση [της εξουσίας] θα οδηγήσει στην αποφυγή της αιματοχυσίας», δήλωσε ο Ζούμαρ στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι θα προστατεύσει επίσης το σύνταγμα που επικυρώθηκε το Δεκέμβριο.

Ο Ζούμαρ δήλωσε πως η δήλωση του στρατού φαίνεται να προμηνύει ένα πραξικόπημα, όμως αυτό «μπορεί να αποφευχθεί αν ο πρόεδρος αποφασίσει να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών».

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπαρχηγός του πολιτικού βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων, Εσσάμ ελ-Εριάν, προειδοποιώντας πως ο λαός δεν πρόκειται να μείνει αδρανής ενώπιον της «στρατιωτικής επανάστασης».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ