Μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Μόρσι στην Αίγυπτο

Εκατοντάδες χιλιάδες αντίπαλοι του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου ξεχύθηκαν την Κυριακή στους δρόμους του Καΐρου και σε άλλες πόλεις του έθνους , με στόχο να εξωθήσουν σε παραίτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την άνοδό του στην εξουσία. Υπήρχαν φόβοι για εκτεταμένοι επεισόδια, καθώς οι ισλαμιστές υποστηρικτές του Μόρσι υπόσχονταν να τον υπερασπιστούν.

Κουνώντας αιγυπτιακές σημαίες και αφίσες που δείχνουν τον αιγύπτιο διαγραμμένο με κόκκινο χρώμα, τα πλήθη συνέρευσαν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου και λίκνο της εξέγερσης του 2011 κατά του δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ. Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Φύγε!».

Την ίδια στιγμή, ένα μεγάλο ποτάμι αντικυβερνητικών διαδηλωτών συγκεντρώθε έξω από το προεδρικό μέγαρο, γεμίζοντας μια μεγάλη λεωφόρο και τους παρακείμενους δρόμους. "Μάς είπες ψέματα στο όνομα της θρησκείας," φώναζαν ορισμένοι, ενώ άλλοι σήκωσαν πανό που ανέγραφε, "Μόρσι ίσον Μουμπάρακ. Πρόωρες προεδρικές εκλογές." Τα πλήθη, μεταξύ των οποίων γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ύψωσαν επίσης μεγάλα πανό με τα χρώματα της αιγυπτιακής σημαίας και κρατούσαν κόκκινες κάρτες – κάτι που στο ποδόσφαιρο σημαίνει αποβολή και έξοδο από το γήπεδο.

Κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στο τέμενος Ράμπια αλ Αδαγούια, χιλιάδες ισλαμιστές συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Μόρσι. Το πλήθος των ισλαμιστών οπαδών του Μόρσι αυξήθηκε μεν ενώ βράδιαζε και οι θερμοκρασία έπεφτε, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν πολύ λιγότεροι από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ