Σταθερή βελτίωση της υγείας Μαντέλα, ανήμερα της επετείου σφαγής στο Σοβέτο

Η υγεία του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα συνεχίζει να βελτιώνεται, με τους θεράποντες ιατρούς του να παρατηρούν θετικά σημάδια για δεύτερη διαδοχική ημέρα, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο νυν πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο Μαντέλα παραμένει σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Μαντέλα, ηγέτης του πολυετούς κινήματος κατά του Απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων στη Νότιο Αφρική, εισήχθη στο νοσοκομείο πριν από εννέα πλέον ημέρες, λόγω επανεμφάνισης μίας παλαιότερης λοίμωξης στο αναπνευστικό σύστημα.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο 94χρονος Μαντέλα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο από τις αρχές του 2013. Είχε νοσηλευτεί επί 18 ημέρες και τον Δεκέμβριο, υποφέροντας από αναπνευστική λοίμωξη και πέτρες στα νεφρά.

Μαύρη επέτειος

Τα αισιόδοξα μηνύματα για την υγεία του Μαντέλα έρχονται ανήμερα της Ημέρας της Νεολαίας, μίας εορτής στη Νότια Αφρική που μνημονεύει την επέτειο του ιστορικού μαθητικού κινήματος στο Σοβέτο.

Ήταν στις 16 Ιουνίου του 1976 όταν χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί μαθητές, βάδισαν στο Σοβέτο, μία αστική περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ, διαμαρτυρόμενοι κατά της απόφασης της Λευκής κυβέρνησης να επιβάλει τη διδασκαλία των μισών μαθημάτων στα Αφρικάανς, μία γλώσσα παράγωγο της Ολλανδικής που μιλιόταν από τους απογόνους των ευρωπαίων αποίκων.

Η Αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών. Ο 13χρονος Χέκτορ Πίτερσον ήταν ο πρώτος νεκρός, ενώ εκατοντάδες ακόμη έχασαν την ζωή τους κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ