ΕΕ: Προωθεί μηχανισμούς ώστε ευρωπαίοι πολίτες να διεκδικούν ομαδικά δικαιώματα

Τη θέσπιση μηχανισμών που θα επιτρέπουν στους ευρωπαίους πολίτες να διεκδικούν ομαδικά τα δικαιώματά τους σε περίπτωση που αυτά παραβιάζονται, διεκδικώντας αποζημιώσεις, συνιστά στα κράτη μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μέτρο της συλλογικής ένδικης προστασίας, ισχύει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο η Επιτροπή θέλει να υπάρξουν εγγυήσεις ώστε να αποφεύγεται η καταχρηστική προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, όπως τονίζει η Επιτροπή, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα συλλογικής ένδικης προστασίας, το οποίο θα επιτρέπει σε μεμονωμένα πρόσωπα και σε οντότητες (μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώσεις καταναλωτών κλπ) να υποβάλλουν αγωγή με σκοπό την έκδοση δικαστικής εντολής που επιβάλλει την παύση των παραβιάσεων των δικαιωμάτων που τους παρέχονται από τη νομοθεσία της ΕΕ (η λεγόμενη «αγωγή παράλειψης») και να διεκδικούν αποζημίωση για την αποκατάσταση ζημίας που έχουν υποστεί από τις παραβιάσεις αυτές (η λεγόμενη «αγωγή αποζημίωσης») σε περίπτωση όπου μεγάλος αριθμός ατόμων έχει ζημιωθεί από την ίδια παράνομη πρακτική.

Η Επιτροπή δεν έχει αποκλείσει τη χρηματοδότηση από τρίτους στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού συλλογικής ένδικης προστασίας, αλλά προτείνει αυτό να γίνεται υπό προϋποθέσεις, ειδικότερα όσον αφορά τη διαφάνεια, ώστε να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων.

«Η παρούσα σύσταση αποτελεί μια ισόρροπη προσέγγιση για τη βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τους πολίτες, ενώ παράλληλα αποφεύγεται ένα σύστημα συλλογικής αγωγής τύπου ΗΠΑ, και ο κίνδυνος αβάσιμων αξιώσεων και καταχρηστικής προσφυγής στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι όταν πέφτουν θύματα παράβασης των κανόνων ανταγωνισμού, τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις, ιδίως οι ΜΜΕ, συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια για να εξασφαλίσουν ουσιαστική αποζημίωση. «Δεδομένου ότι η ζημία μπορεί να μοιραστεί μεταξύ πολλών ζημιωθέντων, πρέπει να θεσπιστούν και μηχανισμοί συλλογικής ένδικης προστασίας και η παρούσα σύσταση αποτελεί συνεπώς χρήσιμο συμπλήρωμα το οποίο αποστέλλει σαφές μήνυμα στα κράτη μέλη», κατέληξε.

«Σήμερα πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα προς ένα πλαίσιο της ΕΕ για τα μέσα συλλογικής ένδικης προστασίας και καλούμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξασφαλίσουν για τους καταναλωτές της ΕΕ τα μέσα που θα τους επιτρέπουν να ασκούν τα δικαιώματά τους και να διεκδικούν αποζημίωση για ζημία προκληθείσα από παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ», τόνισε ο Επίτροπος για την προστασία των καταναλωτών, Τόνιο Μπορζ, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι διαδικασίες συλλογικής ένδικης προστασίας είναι ορθές, δίκαιες, εμπρόθεσμες και δεν έχουν απαγορευτικό κόστος.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ