ΟΗΕ: «Βάσιμοι λόγοι» να πιστεύουμε πως έχει γίνει χρήση χημικών στη Συρία

Υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε» πως αμφότερες οι αντιμαχόμενες πλευρές στη συριακή εμφύλια σύρραξη έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων, όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη οι ειδικοί ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας μία νέα διάσταση στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να πετύχει τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη διαιρεμένη χώρα.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε πως έχουν χρησιμοποιηθεί περιορισμένες ποσότητες τοξικών χημικών. Δεν έχει υπάρξει δυνατό, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, να προσδιορίσουμε ακριβώς τα χημικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, τον τρόπο παράδοσής τους, ή τον δράστη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αρμόδιας ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ, Πάουλο Πινέιρο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.

Μολονότι οι διαθέσιμες μαρτυρίες κάνουν λόγο για χρήση χημικών από αμφότερες τις τακτικές και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, τα περισσότερα στοιχεία αφορούν τη δράση της κυβερνητικής πλευράς.

Στόχος της επιτροπής ήταν να διερευνήσει τέσσερις χημικές επιθέσεις που φέρονται να έλαβαν χώρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η έκθεση της επιτροπής, η οποία αποτελείται από περισσότερους από 20 ερευνητές, βασίζεται σε 430 συνεντεύξεις με πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει την Συρία και άτομα που εξακολουθούν να βρίσκονται στην εμπόλεμη χώρα.

«Οι μάρτυρες με τους οποίους μιλήσαμε περιλαμβάνουν θύματα, πρόσφυγες [...] ιατρικό προσωπικό», σχολίασε ο κ. Πινέιρο αρνούμενος ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενος λόγους απορρήτου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προειδοποιήσει πως τυχόν χρήση χημικών όπλων από την πλευρά της Δαμασκού αποτελεί μία «κόκκινη γραμμή» και θα «άλλαζε το παιχνίδι» αναφορικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ και τις διεθνούς κοινότητας στην συριακή κρίση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ