26χρονος στρατιώτης πατέρας δίχρονου αγοριού το θύμα της επίθεσης στο Λονδίνο

Ο 26χρονος Λι Ρίγκμπι κατονομάστηκε από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ως το θύμα τη αποτρόπαιης επίθεσης στο Γούλιτς του Λονδίνου το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο νεαρός στρατιώτης ήταν πατέρας ενός δίχρονου αγοριού. Υπηρετούσε στο Σώμα Τυμπανιστών του 2ου Τάγματος του Συντάγματος των Βασιλικών Τυφεκιοφόρων.

Το 2009 είχε συμμετάσχει σε επιχείρηση στην επαρχία Χελμάντ του Αφγανιστάν.

Εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας το 2006, υπηρετώντας αρχικά ως πυροβολητής στη βάση της Δεκέλειας στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, άλλοι δύο ύποπτοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, συνελήφθησαν σήμερα από τη βρετανική αστυνομία με την κατηγορία της συνωμοσίας για τη διάπραξη ανθρωποκτονίας, στο πλαίσιο των ερευνών για το φόνο του στρατιώτη.

Αστυνομική πηγή διευκρίνισε ότι ο άνδρας και η γυναίκα που συνελήφθησαν σήμερα δεν είναι συγγενείς των δύο Νιγηριανών. "Πρόκειται για μια μεγάλη, σύνθετη έρευνα που εξελίσσεται ραγδαία" ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Εν τω μεταξύ, στην αναγνώριση ενός εκ των δραστών της πρωτοφανούς κατακρεούργησης νεαρού στρατιώτη στο Γούλιτς του Λονδίνου το απόγευμα της Τετάρτης ως τον 28χρονο Μάικλ Αντεμπολάτζο έχουν προβεί διάφορες πηγές στη Βρετανία. Ο δράστης φέρεται να έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Λονδίνο, έχοντας καταγωγή από τη Νιγηρία.

Αμφότεροι οι δράστες είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις βρετανικές αρχές ασφαλείας, σύμφωνα με το BBC, για άγνωστο ακόμα λόγο. Μάλιστα ο ένας φέρεται να είχε ελεγχθεί ενώ έφευγε από τη χώρα. Μετά το σοβαρό τραυματισμό τους από πυρά αστυνομικών νοσηλεύονται φρουρούμενοι σε διαφορετικά νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δήλωσή του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι η τρομοκρατία δε θα διαιρέσει αλλά θα ενώσει ακόμα περισσότερο τους Βρετανούς. Πρόσθεσε πως η χώρα δε θα ενδώσει σε καμία μορφή τρομοκρατίας. Εξήρε την ψύχραιμη αντίδραση της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας μετά από επιθέσεις σε τουλάχιστον τρία μουσουλμανικά τεμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο πρωθυπουργός μαζί με το δήμαρχο Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε με εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων της πρωτεύουσας.

Οι δράστες εξήγησαν σε περαστικούς ότι σκότωσαν το νεαρό άνδρα καθώς ως μουσουλμάνοι ήθελαν να προκαλέσουν αντίποινα για το θάνατο ομοθρήσκων τους στο Αφγανιστάν και αλλού από Βρετανούς στρατιώτες.

Οι αρχές επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε πιθανές διασυνδέσεις των δραστών με τρομοκρατικές οργανώσεις. 
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο