Κλείσιμο

Κύπρος: Το 69,2% έχει θετική γνώμη για την παραμονή της Κύπρου στο ευρώ

Θετικά βλέπει το 69,2% των Κύπριων πολιτών την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ, έναντι 20,1% που συμφωνεί με την προοπτική εξόδου από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα «Σημερινή».

Την ίδια στιγμή, το 58,2% των ερωτηθέντων επικροτεί την έγκριση του Μνημονίου από τη Βουλή ενώ το 32,6% εκφράζει τη διαφωνία του, θεωρώντας λανθασμένη επιλογή την ένταξη της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης.

Το 57,8% των πολιτών θεωρούν ότι για την είσοδο της Κύπρου στο μνημόνιο φέρει ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση και ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ ελάχιστοι (4,7%) επιρρίπτουν την ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση και τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ένα 14,9% καταλογίζει τη μεγαλύτερη ευθύνη στον τραπεζικό τομέα της χώρας, ενώ μόλις το 5,4% θεωρεί ότι ευθύνεται η Κεντρική Τράπεζα.

Θετικό πρόσημο παίρνουν οι χειρισμοί του Νίκου Αναστασιάδη στο «μέτωπο» της οικονομία, καθώς θετική γνώμη εκφέρει το 39% (12,2% πολύ καλοί και 26,8% καλοί) ενώ αντίθετη άποψη έχει το 32,3% (κακοί 20,4% ή πολύ κακοί, 11,9%). Αντίθετα, το 26,5% δεν τοποθετείται ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Τέλος, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης (66,5%) πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου θα επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, μόλις 6,4% ότι θα επηρεάσει θετικά. Ωστόσο, το 22,9% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως η κατάσταση της οικονομίας δεν θα επηρεάσει τον τρόπο επίλυσης του εθνικού ζητήματος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ