Συρία: Έξοδος σουνιτών από την Μπάνιας λόγω φόβων για νέα σφαγή

Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου τις σουνιτικές συνοικίες της πόλης Μπάνιας στη βορειοδυτική Συρία, υπό το φόβο μιας νέας σφαγής, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στον απόηχο καταγγελιών ακτιβιστών για σφαγή τουλάχιστον 50 ανθρώπων από καθεστωτικές δυνάμεις στο γειτονικό χωριό αλ-Μπάιντα.

«Από τα ξημερώματα οι οικογένειες άρχισαν να εγκαταλείπουν τις νότιες σουνιτικές συνοικίες της Μπάνιας και να κατευθύνονται στην Ταρτούς και τη Τζαμπλέ, που βρίσκονται αντίστοιχα νότια και βόρεια της Μπάνιας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Βίντεο που τράβηξαν ακτιβιστές και προβλήθηκε από το Παρατηρητήριο δείχνει ένα πλήθος από πτώματα, να κείτονται μέσα στα αίματα σε ένα δρόμο. Ανάμεσα στους νεκρούς διακρίνεται τουλάχιστον ένα παιδί. Το Παρατηρητήριο κάνει λόγο για περισσότερους από 50 νεκρούς, στην πλειονότητά τους πολίτες, σε βομβαρδισμούς και εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι εν λόγω πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και ενημερώνεται επί το πλείστον από αντικαθεστωτικούς.

Ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης έχει καταγγείλει τα γεγονότα στο χωριό αλ-Μπάιντα, κάνοντας λόγο για «μεγάλης κλίμακας σφαγή», και καλώντας την Αραβική Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη να «δράσουν γρήγορα» προκειμένου να «σώσουν τους αμάχους στην αλ-Μπάιντα, την Μπάνιας και άλλα χωριά κατά μήκος της Συρίας.

«Είναι ώρα για [τη διεθνή κοινότητα] να επέμβει και να θέσει τέλος στα φριχτά εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ», συμπλήρωσε η αντιπολίτευση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ