Απανωτά σκάνδαλα κακοποίησης ανηλίκων από διάσημους στη Βρετανία

Άναυδη παρακολουθεί η βρετανική κοινωνία τις αλλεπάλληλες κατηγορίες και αποκαλύψεις κατά γνωστών τηλεοπτικών προσωπικοτήτων που εμπλέκονται σε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων κατά τη διάρκεια περασμένων δεκαετιών.

Την Πέμπτη, ο παλαιός παρουσιαστής της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του BBC, Στιούαρτ Χολ, ομολόγησε την ενοχή του για 14 περιπτώσεις σεξουαλικής φύσης επιθέσεων κατά ανήλικων κοριτσιών από το 1967 έως το 1985. Μεταξύ των θυμάτων του 83χρονου σήμερα Χολ, που αρχικά είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, ήταν και ένα κορίτσι εννέα ετών. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 17 Ιουνίου.

Τις κατηγορίες σε βάρος του αρνείται και ο δημοφιλής ηθοποιός Γουίλιαμ Ρόουτς, πρωταγωνιστής της αγαπημένης τηλεοπτικής σειράς των Βρετανών Coronation Street. O 81ός ετών ηθοποιός συνελήφθη στο σπίτι του με την κατηγορία του βιασμού μιας κοπέλας 15 ετών το 1967. Ο Ρόουτς εμφανίζεται στη δημοφιλέστατη σειρά, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, από το πρώτο επεισόδιό της το 1960.

Τον «ασκό του Αιόλου» για αυτή τη σειρά κατηγοριών και αποκαλύψεων κατά τηλεοπτικών και καλλιτεχνικών σταρ περασμένων δεκαετιών στη Βρετανία άνοιξε η πρόσφατη και πολύκροτη υπόθεση Τζίμι Σάβιλ. Μέσα σε λίγους μήνες μετά το θάνατο του παλαιού παρουσιαστή του BBC, οι Αρχές δέχθηκαν τουλάχιστον 450 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης από θύματα του Σάβιλ, το 80% των οποίων ήταν ανήλικα κορίτσια και αγόρια κατά την εποχή των περιστατικών.

Μεταξύ των μεταγενέστερων συλληφθέντων για ανάλογες κατηγορίες, που αφορούν κυρίως τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς παρουσιαστές παιδικών και άλλων εκπομπών στη βρετανική τηλεόραση, ο Αυστραλός Ρολφ Χάρις, ο μεγιστάνας των δημοσίων σχέσεων Μαξ Κλίφορντ, ο διάσημος DJ Ντέιβ Λι Τράβις, ο παλιός ποπ σταρ Γκάρι Γκλίτερ και οι κωμικοί Φρέντι Σταρ και Τζιμ Ντέιβιντσον, ενώ μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε συστηματική κακοποίηση ανηλίκων σε ορφανοτροφεία της Ουαλίας.

Καμία από τις υποθέσεις πλην του Στιούαρτ Χολ δεν έχει εκδικαστεί ακόμα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο