Νιγηρία: Τουλάχιστον 187 νεκροί από συγκρούσεις στρατού με Μπόκο Χαράμ

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν την Δευτέρα στο βορειοδυτικό τμήμα της Νιγηρίας, στην αλιευτική κοινότητα Μπάγκα, μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών της διαβόητης ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, με συνέπεια τουλάχιστον 187 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με απολογισμό του Ερυθρού Σταυρού.

Όπως ανακοίνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι ισλαμιστές μαχητές χρησιμοποίησαν αυτο-προωθούμενες ρουκέτες και βαρέα πολυβόλα κατά των τακτικών στρατιωτών, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο Associated Press πως στρατιώτες πυρπόλησαν ολόκληρους οικισμούς όπου κρύβονταν άμαχοι πολίτες.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού που μίλησε στο AP δήλωσε ότι ακόμα 77 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και έχουν λάβει πρώτες βοήθειες, ενώ περίπου 300 οικήματα έχουν καεί.

Οι Αρχές δεν έχουν επιτρέψει ακόμα στον Ερυθρό Σταυρό να εισέλθει στην κωμόπολη, συμπλήρωσε.

Η Μπόκο Χαράμ μάχεται για τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στην Νιγηρία, όπου η χριστιανική κοινότητα αποτελεί περίπου το 50% του πληθυσμού και συνυπάρχει επί το πλείστον ειρηνικά με την ισομεγέθη μουσουλμανική κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου ένα παρακλάδι της Μπόκο Χαράμ, η οργάνωση Ανσάρου, ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή και την εκτέλεση επτά ξένων ομήρων, ανάμεσά στους οποίους βρισκόταν και ένας Έλληνας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Νιγηρίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφέρει αμνηστία στους ισλαμιστές αντάρτες, σε μία προσπάθεια να δοθεί τέλος στην πολύνεκρη δράση της οργάνωσης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Associated Press