Αλβανία: Αποχωρεί από την κυβέρνηση το κόμμα του Ιλίρ Μέτα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσια ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι το Κόμμα Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης του Ιλίρ Μέτα, το δεύτερο κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος αποχώρησε από την κυβέρνηση.

Ο Μπερίσια ανέφερε ακόμα ότι ο χρόνος επιλογής για να αποχωρήσει, μόλις 80 ημέρες πριν από τις εκλογές στη χώρα, δεν ήταν ο καταλληλότερος, αλλά η αποχώρηση αυτή, είπε ο Μπερίσια, δεν αμφισβητεί τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος στις επικείμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή απεύθυνε δημοσίως πρόσκληση προς το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Κόμμα για Δημοκρατία Ένταξη και Ενότητα των Τσάμιδων, να μετάσχουν σε προεκλογική συμμαχία με το Δ. Κόμμα.

Ο Μπερίσια είπε ακόμα ότι δεν πρόκειται να πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και ότι θα κυβερνήσει ο ίδιος μέχρι τις εκλογές της 23 Ιουνίου 2013.

Σήμερα επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, κάλεσε το προεδρείο του Κόμματος για να ανακοινώσει την ανοιχτή πρόσκληση προς το Κόμμα Κίνημα Σοσιαλιστικής ΄Ενταξης του Ιλίρ Μέτα για κοινή προεκλογική συμμαχία.

Ο Ράμα είπε ότι δεν πρόκειται για συμμαχία ηθικής, αλλά πολιτικής λογικής για την αλλαγή της εξουσίας.

Από τη δική του πλευρά το Κόμμα του Ιλίρ Μέτα δεν έκανε καμιά ανακοίνωση. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η συμφωνία για προεκλογική συμμαχία έχει κλειδώσει. Ο Ιλίρ Μέτα δέχτηκε ώστε σε περίπτωση νίκης , ο Ράμα να είναι πρωθυπουργός. Για το Κόμμα του ζήτησε από τον Ράμα τρία σημαντικά υπουργεία και τη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Πάντως, επίσημα ανακοινώθηκε ότι τις τελικές αποφάσεις για το αν το Κόμμα του Μέτα θα προβεί σε προεκλογική συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Αντιπολίτευση, ή αν θα κατέβει ανεξάρτητο, ή σε δική του συμμαχία κομμάτων , θα αποφασίσουν τα κομματικά όργανα τις προσεχείς ημέρες.

Η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, τόσο στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που ηγείται της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, όσο και στα συμμαχικά του κόμματα.

Μέλη του προεδρείου του Σ.Κόμματος ανέφεραν ότι η συμμαχία με το Κόμμα του Μέτα, που μέχρι τώρα ήταν στην κυβέρνηση του Μπερίσια θα είναι με μεγάλο πολιτικό κόστος μεταξύ των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Πιο σκληρός ήταν ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος , Σκεντέρ Γκινούσι, ο οποίος είπε ότι ο Μέτα εκτελεί αποστολή του Μπερίσια για να αποσπάσει εκ΄ νέου ψήφους από την αριστερά, όπως καις τις εκλογές του 2009.

Όπως είναι γνωστό το Κόμμα του Ι. Μέτα στις εκλογές του 2009 κατέβηκε ανεξάρτητο αναπτύσσοντας την σκληρότερη προεκλογική εκστρατεία κατά του Δ. Κόμματος στην εξουσία. Απέσπασε την στήριξη μερίδας της αριστεράς και πέτυχε τρεις βουλευτές. Μετεκλογικά συμμάχησε στην κυβέρνηση του Δ. Κόμματος μέχρι σήμερα.
Πηγή: Παναγιώτης Μπάρκας/ Αργυρόκαστρο