Ασφάλεια, οικονομία, υγεία καιΙ εκτρώσεις στο debate Μπους-Κέρι

Ο Τζορτζ Μπους και ο Τζον Κέρι υπερασπίστηκαν με πάθος, κατά τη διάρκεια της τρίτης και τελευταίας τηλεμαχίας τους, τα εντελώς διαφορετικά πολιτικά προγράμματά τους στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων καθώς απομένουν πλέον μόλις είκοσι ημέρες για τις προεδρικές εκλογές.
Η πρώτη ερώτηση που κλήθηκαν να απαντήσουν αφορούσε την ασφάλεια. Ο Κέρι υποστήριξε ότι ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του δεν έχει κάνει όσα θα έπρεπε για να προστατεύσει τους Αμερικανούς ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος χαρακτήρισε «επικίνδυνο» τον τρόπο με τον οποίο ο Δημοκρατικός γερουσιαστής σκοπεύει να αποτρέψει την τρομοκρατία.
Ο Μπους υποστήριξε επίσης ότι οι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν βοήθησαν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τρομοκρατίας καθώς διέδωσαν την ελευθερία. «Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς να παραμείνουμε στην επίθεση κατά των τρομοκρατών και διαδώσουμε την ελευθερία σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε, ενώ ο Κέρι επανέλαβε πως η εισβολή στο Ιράκ έκανε την Αμερική πιο τρωτή και όχι πιο ασφαλή.
«Μπορώ να διεξάγω έναν πιο έξυπνο, πιο αποτελεσματικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Δεσμεύομαι ότι θα το κάνω όπως το έκαναν ο Φράνκλιν Ρούζβελτ, ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Τζον Κένεντι και οι άλλοι, με τις πιο ισχυρές συμμαχίες», τόνισε ο Κέρι.
Ο Δημοκρατικός Κέρι παρουσιάστηκε ως «υπερασπιστής του εργαζόμενου Αμερικανού» απέναντι σε έναν πρόεδρο που εκχώρησε προνόμια «στους πιο εύπορους» κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ο Μπους, από την άλλη πλευρά, κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι προέρχεται από την «άκρα αριστερά» και όχι ψήφισε 98 φορές υπέρ της αύξησης των φόρων.
Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν σε όλα τα θέματα που τέθηκαν, από την εθνική ασφάλεια μέχρι το γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και την υγεία. Στο ζήτημα των αμβλώσεων, ένα θέμα που θεωρείται μείζονος σημασίας στις ΗΠΑ, ο Κέρι τάχθηκε υπέρ δηλώνοντας ότι η άμβλωση «είναι μια επιλογή μεταξύ της γυναίκας, του Θεού και του γιατρού της».
«Είμαι καθολικός και η πίστη μου διαπνέει όλη μου τη ζωή. Όμως η πίστη δεν πρέπει να επεμβαίνει με επίσημο τρόπο στη ζωή των ανθρώπων. Όπως είχε πει ο πρόεδρος Κένεντι, δεν κάνω προεκλογική εκστρατεία για να γίνω ένας καθολικός πρόεδρος, αλλά για να γίνω ένας πρόεδρος που τυχαίνει να είναι καθολικός», πρόσθεσε.
Ο Μπους επανέλαβε την πάγια θέση του ότι «είναι σημαντικό να προωθήσουμε την κουλτούρα της ζωής» και τάχθηκε υπέρ της ψήφισης ενός νόμου που θα καθιστά πιο εύκολη την υιοθεσία, προκειμένου να μειωθούν οι αμβλώσεις.
Όσο για το θέμα του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ο Μπους υπερασπίστηκε την πρότασή του περί συνταγματικής μεταρρύθμισης ώστε να καθοριστεί ο γάμος ως ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα, ενώ ο Κέρι είπε ότι η κάθε Πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της αν θα επιτρέψει αυτούς τους γάμους. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος αντιτίθεται στους γάμους ομοφυλοφίλων, όμως υποστηρίζει τη νομική αναγνώριση της ένωσης δύο ατόμων.
Ερωτώμενος για την έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων στις ΗΠΑ ο Μπους προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, καλώντας τους υγιείς Αμερικανούς να μην εμβολιαστούν φέτος. «Αν είστε καλά στην υγεία σας, αν είστε νέοι, μην κάνετε εμβόλιο φέτος. Είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε», είπε.
«Αυτό υποτιμά πραγματικά το πρόβλημα της υγείας στις ΗΠΑ», απάντησε ο Κέρι, υπενθυμίζοντας ότι «πέντε εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν την ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους» κατά την τετραετία του Μπους. «Τα παιδιά αυτής της χώρας δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Είμαστε η πλουσιότερη χώρα του κόσμου και η μοναδική από τις εκβιομηχανισμένες που δεν έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τα παιδιά», τόνισε.
Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν και στο θέμα της οικονομίας, με τον Κέρι να δηλώνει ότι «το να του κάνει μάθημα ο Μπους περί οικονομικής ευθύνης είναι σαν να του μιλάει για το νόμο και την τάξη ο Τόνι Σοπράνο» (ο μαφιόζος ήρωας της τηλεοπτικής σειράς «Οι Σοπράνος"). «Ο πρόεδρος είναι ο μοναδικός τα τελευταία 72 χρόνια που έχασε θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της θητείας του, 1,6 εκατομμύρια θέσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε. «Θα αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική τάξη που είχαμε κατά τη δεκαετία του 1990» κατέληξε.
«Μιλάει για οικονομική ορθοφροσύνη και για υγιή προϋπολογισμό, όμως ψήφισε 277 φορές (ως γερουσιαστής) να καταργηθεί το πλαφόν στον προϋπολογισμό, κάτι που θα κόστιζε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια στους φορολογούμενους» απάντησε ο Μπους, κατηγορώντας τον Κέρι ότι αντιτάχθηκε στη μείωση των φόρων περισσότερες από 100 φορές και ότι 98 φορές ψήφισε υπέρ της αύξησης των φόρων.
Ο Μπους πρόσθεσε ότι η περικοπή των φόρων τα τελευταία τέσσερα χρόνια βοήθησε τις οικογένειες των Αμερικανών, γεγονός που αμφισβήτησε ο Κέρι υποστηρίζοντας ότι ωφέλησε κυρίως τους πλούσιους.
Πηγή: skai.gr