Αυστραλία: Παραμένει πρωθυπουργός η Τζούλια Γκίλαρντ

Η Τζούλια Γκίλαρντ παραμένει για την ώρα πρωθυπουργός της Αυστραλίας, καθώς επανεξελέγη αρχηγός του κόμματος, χωρίς αντίπαλο. Ο πρώην πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, δήλωσε ότι θα τιμήσει την υπόσχεσή του και δεν επεδίωξε την ανατροπή της. Δηλαδή δεν ήταν υποψήφιος για την αρχηγία.

Νωρίτερα, η κ. Γκίλαρντ η οποία δέχεται έντονη πολιτική αμφισβήτηση από το εσωτερικό του κόμματος της, είχε ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών για να αποφασιστεί το θέμα της ηγεσίας.

Η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο της πρωθυπουργού της χώρας, αυξήθηκε όταν ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του Εργατικού κόμματος και πρώην υποστηρικτής της Γκίλαρντ την κάλεσε να ανοίξει τη διαδικασία για την επιλογή νέου αρχηγού.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σάιμον Κριν, πρώην ένθερμος υποστηρικτής της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Αυστραλίας, κάλεσε την κ. Γκίλαρντ να ανοίξει τα διαδικασία εκλογής και ζήτησε από τον Κέβιν Ραντ -τον οποίον η νυν πρωθυπουργός καθαίρεσε το 2010- να «σταθεί απέναντί της». Ο κ. Ραντ, προφανώς θέλει να εκλεγεί αρχηγός χωρίς αντίπαλο γι' αυτό δεν έθεσε υποψηφιότητα. Εικάζεται πως οι πιέσεις προς την κ.Γκίλαρντ για να παραιτηθεί θα συνεχιστούν και η παράταξη να οδηγηθεί στις εκλογές με άλλον αρχηγό που θα εκλεγεί χωρίς αντίπαλο.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η κυβέρνηση Γκίλαρντ είχε υποχρεωθεί να αποσύρει το νέο νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης, όταν βεβαιώθηκε ότι αυτό θα καταψηφιζόταν.

Οι ιδιοκτήτες των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης -έντυπων και ηλεκτρονικών- είχαν βάλει στο στόχαστρό τους την πρωθυπουργό και τον υπουργό Τηλεπικοινωνιών, Στίβεν Κονρόι, και χρησιμοποίησαν κάθε διαθέσιμο μέσο για την πολιτική εξόντωσή τους. Οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση Γκίλαρντ για «εισαγωγή» δρακόντειων μέσων ελέγχου των ΜΜΕ, τα οποία θα «έπλητταν το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας» και θα «καταργήσουν» την ελευθερία έκφρασης των μέσων ενημέρωσης.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεθοδευμένη προσπάθεια «φιμώματος» των μέσων ενημέρωσης που την αντιστρατεύονται και πρωτοφανή περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν, ότι η κυβέρνηση επέδειξε αδεξιότητα και στον χειρισμό του ακανθώδους θέματος των ΜΜΕ. Η κυβέρνηση, λένε, έπρεπε να δώσει περισσότερο χρόνο στα ενδιαφερόμενα μέρη, να μελετήσουν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και να συνεισφέρουν απόψεις για την ανάγκη ή προώθησης τέτοιου νομοσχεδίου, δοθέντος ότι υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου του περιεχομένου των ΜΜΕ και τήρησης του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: skai.gr