Κλείσιμο

Ιταλία: Ο Ναπολιτάνο έτοιμος για «όλες τις οδούς» για σχηματισμό κυβέρνησης

Νέο κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ξεκίνησε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί ο σχηματισμός μίας πλειοψηφικής και σταθερής κυβέρνησης, σχεδόν ένα μήνα έπειτα από τις άκαρπες εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ο ιταλός πρόεδρος είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει «όλες τις πιθανές οδούς», όπως δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, έπειτα από συνάντησή του με τον κ. Ναπολιτάνο, σημειώνοντας πως «είναι απολύτως απαραίτητο να σχηματιστεί κυβέρνηση για τη χώρα».

Σύμφωνα με παλαιότερο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, ο κ. Ναπολιτάνο έχει εξετάσει και το ενδεχόμενο σχηματισμού νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία ενός μη πολιτικού προσώπου.

Εάν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, οι οποίες μπορεί να λάβουν χώρα τον Ιούνιο.

Οι εκλογές του Φεβρουαρίου έδωσαν καθαρή πλειοψηφία εδρών στην κάτω Βουλή στον κεντροαριστερό συνασπισμό του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, χωρίς όμως να υπάρχει καθαρός νικητής στη Γερουσία.

Δεδομένου ότι η επικύρωση ενός νομοσχεδίου απαιτεί την υπερψήφισή του από αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου, η αδυναμία της κεντροαριστεράς να ελέγξει και τη Γερουσία έχει οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στην ακυβερνησία.

Ο κ. Μπερσάνι έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ η έκπληξη των εκλογών, ο πρώην κωμικός Μπέπε Γκρίλο έχει απορρίψει την πιθανότητα συνεργασίας με οιοδήποτε από τα μεγάλα κόμματα.

Ο κ. Μπερσάνι πέτυχε μία μικρή νίκη πριν από λίγες ημέρες, όταν Βουλή και Γερουσία επέλεξαν τους υποψηφίους του για την προεδρία των δύο σωμάτων. Ωστόσο, αυτή η επιτυχία δεν έχει αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ και ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ