Ο Γκασάν Χίτο εξελέγη πρωθυπουργός των σύρων αντικαθεστωτικών

Στην εκλογή πρωθυπουργού, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των σύρων αντικαθεστωτικών, προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός.

Καθήκοντα πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο 50χρονος Γκασάν Χίτο, ειδικός επί της πληροφορικής, ο οποίος έως τον Νοέμβριο κατοικούσε στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, προτού μετακομίσει στην Τουρκία για να συνδράμει στην παροχή βοήθειας προς τους αντάρτες.

Πρώτο καθήκον του κ. Χίτο είναι να σχηματίσει μία κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των αναρτο-κρατούμενων περιοχών. Επί του παρόντος, οι «απελευθερωμένες» ζώνες βρίσκονται υπό την κατακερματισμένη διοίκηση μίας πληθώρας τοπικών συμβουλίων και ένοπλων ομάδων, ενώ έχουν αναφερθεί πάμπολλα προβλήματα στην παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

Ο κ. Χίτο εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας 35 εκ των 48 ψήφων. Ηγέτες του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού να κάνουν λόγο για μία «διαφανή και δημοκρατική» εκλογική διαδικασία, ωστόσο, το BBC μεταδίδει πως ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης αποχώρησαν από την ψηφοφορία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την στρατιωτική απειρία του νέου πρωθυπουργού.

Νωρίτερα, ο διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μεγαλύτερης ένοπλης οργάνωσης των αντικαθεστωτικών, δήλωσε πως οι δυνάμεις του δέχονται να λειτουργήσουν «υπό την ομπρέλα» της κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο Συνασπισμός.

«Οιοσδήποτε θεσμός δεν ακολουθήσει αυτήν την κυβέρνηση θα θεωρηθεί ότι δρα παράνομα και θα διωχθεί», προσέθεσε ο στρατηγός Σελίμ Ιντρίς, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο AFP.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ