Συγγνώμη και τρεις λίρες ζητά από τη Βρετανία Λίβυος που βασανίστηκε από τον Καντάφι

Έτοιμος να αποσύρει τη μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο και της βρετανικής κυβέρνησης δηλώνει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κάμερον Λίβυος πολιτικός που είχε βασανιστεί από το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.

Ο πρώην αρχηγός αντικαθεστωτικής οργάνωσης και σημερινός ηγέτης του κόμματος Al Watan, Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάζ θέλει ως αντάλλαγμα μία λίρα και μια συγγνώμη και παραδοχή ευθύνης των τριών, κατά την άποψή του, υπευθύνων για τη σύλληψη του ιδίου και της εγκύου συζύγου του στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ το 2004, που οδήγησε στη φυλάκισή τους και το βασανισμό του.

Ο κ. Μπελχάζ κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση, τον τότε υπουργό Εξωτερικών και τον τότε επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης στην Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών MI6, σερ Μαρκ Άλεν. Όπως αποδείχθηκε από έγγραφα που βρέθηκαν στη Τρίπολη μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, ο σερ Μαρκ είχε διεκδικήσει τα εύσημα για τις πληροφορίες που είχαν οδηγήσει στη σύλληψη του ζεύγους.

Η επιστολή Μπελχάζ έρχεται την ώρα που οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν επί της πρότασης για διενέργεια μυστικών δικών. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό μεταξύ άλλων θα περιοριστούν τα αιτήματα αποζημιώσεως από ανθρώπους που καταγγέλλουν βρετανική συνέργεια στο βασανισμό τους από ξένα καθεστώτα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι το αίτημα για αποζημίωση τριών λιρών καταρρίπτει αυτό το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης.

Ο κ. Μπελχάζ υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της εξαετούς κράτησής του στη Λιβύη ανακρίθηκε από Βρετανούς αξιωματικούς που γνώριζαν τα βασανιστήρια στα οποία υποβαλλόταν.


Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο