Κλείσιμο

Στις 28 Απριλίου οι εκλογές στην Αίγυπτο

Στις 28 Απριλίου θα λάβουν χώρα οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, ένας νομικός σύμβουλος του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σε τέσσερα στάδια, λόγω της έλλειψης παρατηρητών.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία κάτω Βουλή της Αιγύπτου διαλύθηκε τον Ιανουάριο του 2011, έπειτα από θητεία μόλις τριών μηνών, αφότου ο εκλογικός νόμος που χρησιμοποιήθηκε για την εκλογή του σώματος κρίθηκε ακατάλληλος από τα δικαστήρια.

Η διάλυση του κοινοβουλίου, όπου πλειοψηφούσαν οι ισλαμιστές, ακολουθήθηκε στα τέλη του 2012 από τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επικύρωση του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου. Η υιοθέτηση του νέου Συντάγματος αποτελούσε προϋπόθεση για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Το νέο Σύνταγμα, το οποίο διατηρεί τη Σαρία ως νομική βάση στην Αίγυπτο και συντάχθηκε από μία εθνοσυνέλευση όπου κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές σύμμαχοι του κ. Μόρσι, προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των ισλαμιστών και της επί το πλείστον κοσμικής αντιπολίτευσης.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του ισλαμικού και του κοσμικού στοιχείου συνεχίστηκε και στις αρχές του 2013, καταδεικνύοντας το χάσμα που ακόμα χωρίζει τις δύο πλευρές στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ