IAEA: Το Ιράν εγκαθιστά προηγμένους φυγοκεντρητές για εμπλουτισμό ουρανίου

Στην εγκατάσταση 180 προηγμένων φυγοκεντρητών, μηχανημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου, προχωρά το Ιράν στην πυρηνική εγκατάσταση του Νατάνζ, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), λίγες ημέρες πριν την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του περσικού κράτους.

Παράλληλα, η Υπηρεσία αναφέρει πως το Ιράν ενδέχεται να έχει διεξαγάγει υπόγειες δοκιμαστικές εκρήξεις που σχετίζονται με πυρηνικές δοκιμές.

Εάν οι φυγοκεντρητές εγκατασταθούν επιτυχώς, θα επιτρέψουν στην Τεχεράνη να επιταχύνει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που ακολουθεί. Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο πυρηνικών όπλων.

Η έκθεση της IAEA έρχεται στον απόηχο ενός ακόμα αποτυχημένου κύκλου επαφών μεταξύ της Τεχεράνης και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) αναφορικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του περσικού κράτους. Οι διαπραγματεύσεις αποδείχθηκαν άκαρπες καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία που θα επέτρεπε στους επιθεωρητές της Υπηρεσίας να επισκεφθούν τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την IAEA, το Ιράν έχει πλέον στην κατοχή του περίπου 167 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου σε επίπεδο 20% (κατάλληλο για ηλεκτροπαραγωγικό αντιδραστήρα). Για την κατασκευή μίας ατομικής βόμβας απαιτούνται περίπου 240 με 250 κιλά ουρανίου, εμπλουτισμένου σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.

Η Τεχεράνη επιμένει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό και αποσκοπεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη διενέργεια ιατρικών μελετών. Στον αντίποδα, η Δύση ανησυχεί πως το πρόγραμμα αποτελεί συγκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ και να ανατρέψουν την εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Η ηγεσία του Ιράν δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ στην γη της Παλαιστίνης.

Στις 26 Φεβρουαρίου στο Καζακστάν θα ξεκινήσει νέος κύκλος επαφών μεταξύ του Ιράν και της αποκαλούμενης «Ομάδα των 6», τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της περσικής χώρας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ