Χαμενέι: «Όχι» σε διμερείς επαφές με ΗΠΑ για πυρηνικά, κρατούν όπλο εναντίον μας

Το Ιράν απορρίπτει την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσιγκτον αναφορικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του περσικού κράτους, όπως δήλωσε ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ «κρατούν ένα όπλο» κατά του Ιράν.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Χαμενέι μέσω γραπτής δήλωσης που δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του. «Κρατάτε ένα όπλα κατά του Ιράν λέγοντας πως θέλετε να μιλήσουμε. Το ιρανικό έθνος δεν θα εκφοβίσει από απειλές», συμπλήρωσε ο ιρανός ηγέτης, αναφερόμενος κατά πάσα πιθανότητα στις εμπορικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο περσικό κράτος.

Τα σχόλια του κ. Χαμενέι έρχονται ως απάντηση σε δηλώσεις του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτεών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, πρότεινε τη διεξαγωγή ανεξάρτητων διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ξέχωρα από τις ευρύτερες επαφές που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Φεβρουαρίου στο Καζακστάν.

Το Ισραήλ και πολλά Δυτικά κράτη θεωρούν πως το αμφιλεγόμενο ιρανικό πρόγραμμα είναι μία συγκαλυμμένη προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων, με το Τελ Αβίβ να επισημαίνει πως αντιλαμβάνεται τυχόν ύπαρξη ενός ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου θα συνιστούσε υπαρξιακή απειλή για το εβραϊκό κράτος, δεδομένης της ιστορικής άρνησης του Ιράν να δεχτεί το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη αντιτείνει πως το πυρηνικό πρόγραμμά που τηρεί είναι ειρηνικό και αποσκοπεί στην παραγωγή ενέργειας και τη διενέργεια ιατρικών ερευνών.
Πηγή: skai.gr