Κλείσιμο

Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση της Σλοβενίας – δεν παραιτείται ο πρωθυπουργός

Σφοδρούς κλυδωνισμούς υφίσταται η κυβέρνηση της Σλοβενίας, αφότου ένα εκ των πέντε κομμάτων της συμπολίτευσης ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό, αφήνοντας τον με μειοψηφία εδρών στη Βουλή, και εγείροντας ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η συμπολίτευση ελέγχει πλέον 41 από τις 90 έδρες του κοινοβουλίου, και παραμένει αμφίβολο εάν μπορεί να επιβιώσει μία ψήφο εμπιστοσύνης.

Η διάσπαση της πεντακομματικής κυβέρνησης έρχεται ως συνέπεια μίας πολύκροτης πολιτικής κρίσης που ταλανίζει την κυβέρνηση, καθώς η επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση φαινομένων διαφθοράς έχει κατονομάσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιάνεζ Γιάνσα, ως πρόσωπο που δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον πλούτο του με βάση το δηλωθέν εισόδημά του.

Το αποχωρήσαν κόμμα, ονόματι Αστική Λίστα, είχε ζητήσει από τον κ. Γιάνσα να παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο λόγω του σκανδάλου, ωστόσο αυτός αρνήθηκε, αντιτείνοντας πως δεν έχει διαπράξει οιοδήποτε αδίκημα. Ακόμα δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν απειλήσει με απόσυρση από την συγκυβέρνηση σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Παρά ταύτα, ο κ. Γιάνσα εμφανίστηκε σήμερα αποφασισμένος να παραμείνει στην κεφαλή της μειοψηφούσας πλέον κυβέρνησης. Απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο υπογράμμισε ότι η προσφυγή στις κάλπες, δεύτερες σε διάστημα 13 μηνών, θα «ωθούσε τη Σλοβενία σε νεκρή περίοδο για αρκετούς μήνες», ενώ η χώρα θα οδηγιόταν σε «πτώχευση σε αυτό το διάστημα».

Η σημερινή κρίση έρχεται στα χνάρια μίας μαζικής χθεσινής απεργίας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 100.000 εργαζόμενοι του σλοβενικού δημόσιου τομέα. Οι απεργοί διαμαρτυρήθηκαν κατά των σχεδιαζόμενων νέων περικοπών στις απολαβές τους, καθώς η Λουμπλιάνα μάχεται προκειμένου να μην γίνει η πέμπτη χώρα της ευρωζώνης που καταφεύγει σε αίτημα διεθνούς διάσωσης.
Πηγή: skai.gr