Σλοβενία: Μαζική απεργία εν μέσω σοβαρών τριγμών για την κυβέρνηση

Παραλυμένος είναι σήμερα ο δημόσιος τομέας στη Σλοβενία, καθώς περίπου 100.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε μία μαζική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη συρρίκνωση του Δημοσίου και την περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους, εν μέσω μάλιστα ενός δριμύτατου πολιτικού σκανδάλου που απειλεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Βασική πηγή δυσαρέσκειας των απεργών αποτελεί η πρόθεση της κυβέρνησης να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους και να περικόψει κατά 5% τις απολαβές τους εντός του 2013, έπειτα από μισθολογικές μειώσεις της τάξης του 3% το 2012, καθώς η Λουμπλιάνα προσπαθεί να συρρικνώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.

Σχολεία, πανεπιστήμια και άλλες δημόσιες υπηρεσίες έμειναν κλειστά σήμερα, ενώ τα νοσοκομεία λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό στη χώρα των 2 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων.

Η σημερινή απεργία έρχεται ως αντίκτυπος σε ένα πολύκροτο πολιτικό σκάνδαλο που απειλεί τη συνοχή της σλοβενικής κυβέρνησης, καθώς η επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς έχει κατονομάσει σε έκθεσή της τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Γιάνεζ Γιάνσα, ως άτομο που δεν μπορεί να δικαιολογήσει μέρος του πλούτου του από το δηλωθέν εισόδημά του.

Ο ίδιος ο κ. Γιάνσα αντιτείνει πως δεν διαπράξει οιοδήποτε αδίκημα, αρνούμενος να παραιτηθεί, ωστόσο ένας εκ των κυβερνητικών εταίρων του έχει δεσμευθεί πως θα εγκαταλείψει τη συμπολιτευόμενη συμμαχία εάν αφήσει το αξίωμά του.
Πηγή: skai.gr