Δεύτερη ημέρα συγκρούσεων στο Μάλι – νεκρός ένας γάλλος πιλότος

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι γαλλικές δυνάμεις συνέχισαν τις αεροπορικές επιδρομές κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι.

Η παρέμβαση του γαλλικού στρατού πραγματοποιείται έπειτα από έκκληση της κυβέρνησης του Μάλι. Ένας γάλλος πιλότος έχασε τη ζωή του σήμερα στη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Οι ισλαμιστές της Ανσάρ Ντίνε, της ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει δεσμούς με την Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ, ελέγχουν το βόρειο, ερημικό τμήμα της χώρας και επιθυμούν τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους που θα διοικείται με βάση τον ισλαμικό νόμο.

Χθες ο υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας, Ντιονκουντά Τραουρέ, κήρυξε στη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εν μέσω των αντιπαραθέσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών της Ασνάρ Ντίνε.

Απευθυνόμενος στο λαό του Μάλι, ο Τραουρέ δήλωσε κατά το χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα πως «είμαστε πλέον όλοι στρατιώτες για την υπεράσπιση του έθνους».

Η ομάδα των ενόπλων Ισλαμιστών κατέλαβε τον περασμένο Απρίλιο το βόρειο τμήμα της χώρας και το τελευταίο διάστημα εξαπλώνονται προς τα νότια.


Πηγή: skai.gr