Θετική αποτίμηση του έργου της βρετανικής κυβέρνησης, από τον εαυτό της

Ελεγκτική έκθεση περίπου 120 σελίδων που συνέταξε η ίδια για τα πεπραγμένα του πρώτου μισού της θητείας της έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία.

Σύμφωνα με αυτήν την αποτίμηση, κατά τα πρώτα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης Συντηρητικών - Φιλελεύθερων Δημοκρατών, περίπου 70 από τις 399 δεσμεύσεις σε διάφορους τομείς πολιτικής δεν έχουν τηρηθεί.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει νωρίτερα στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι αυτός ο έλεγχος είναι «πλήρης, ειλικρινής και τελείως αβερνίκωτος». Ωστόσο οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «αποτίμηση υποσχέσεων που δεν έχουν τηρηθεί», επισημαίνοντας 40 τομείς πολιτικής που η κυβέρνηση δεν έχει πράξει όσα είχε υποσχεθεί.

Η δημοσίευση του εγγράφου δεν είχε προαναγγελθεί κατά την κοινή εμφάνιση του πρωθυπουργού με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Νικ Κλεγκ τη Δευτέρα, στην πρώτη αποτίμηση του κυβερνητικού έργου.

Η ύπαρξη της έκθεσης αποκαλύφθηκε όταν σύμβουλος της κυβέρνησης εθεάθη να έχει μαζί του έγγραφο που συνιστούσε την καθυστέρηση δημοσίευσής της, ώστε να μην επισκιαστούν τα αναμενόμενα θετικά σχόλια από την κοινή εμφάνιση των δύο ηγετών.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο