Η Τουρκία «αυτοβαθμολογήθηκε» για την ενταξιακή της πρόοδο

Η έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία ΕΔΩ

Η Άγκυρα κατηγόρησε τη Δευτέρα την ΕΕ για «μεροληψία» εναντίον της στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ισχυριζόμενη ότι η στάση των Βρυξελλών υπονομεύει την εμπιστοσύνη της τουρκικής κοινής γνώμης στον ευρωπαϊκό σχηματισμό, και ότι η ίδια έχει επιτελέσει αξιοζήλευτη πρόοδο σε «ζητήματα κλειδιά» όπως στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μάλιστα, επικρίνοντας την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της προς την προσχώρηση στην ΕΕ, η τουρκική κυβέρνηση παρουσιάζει για πρώτη φορά τη δική της... «έκθεση προόδου» με στόχο να καταδείξει την έκταση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προέβη κατά το τελευταίο έτος.

«Παρατηρήσαμε ότι εφετινή έκθεση προόδου επισκιάστηκε από περισσότερο υποκειμενικές, προκατειλημμένες, αδικαιολόγητες και φανατικές συμπεριφορές έναντι της Τουρκίας» δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο Μπαγίς χαρακτήρισε επίσης ως απαράδεκτο το γεγονός ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο αγνόησε τις «θαρραλέες» μεταρρυθμίσεις της Τουρκίας κατά το τελευταίο έτος, υπονομεύοντας έτσι την αξιοπιστία της ΕΕ στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης.

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με την έκθεση του Οκτωβρίου, λέγοντας ότι δεν είναι αντικειμενική, αγνόησε την ενίσχυση των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων και επέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα το δικαστικό σύστημα.

«Σήμερα δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ευρώπη που να είναι πιο ρεφορμιστική από την κυβέρνησή μας. Ενώ οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση, η χώρα μας διανύει την πιο δημοκρατική, ευημερούσα, σύγχρονη και διάφανη περίοδο στην ιστορία της» ισχυρίστηκε ο Μπαγίς.

«Ο ‘ασθενής’ του χθες σηκώθηκε από την κλίνη, και βρήκε τη δύναμη να συνταγογραφήσει φάρμακα για την Ευρώπη του σήμερα, για να μοιραστεί το βάρος της ΕΕ, αντί να είναι ο ίδιος το βάρος» πρόσθεσε.

Η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές συνομιλίες το 2005, αλλά η διαδικασία έχει σταματήσει λόγω της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κυπριακής δημοκρατίας, που δεν αναγνωρίζεται από την Άγκυρα ως κρατική οντότητα, αλλά και της αντίθεσης στην ένταξή της από μέλη του «πυρήνα» της ΕΕ, δηλαδή τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ο ‘ασθενής’ του χθες σηκώθηκε από την κλίνη, και βρήκε τη δύναμη να συνταγογραφήσει φάρμακα για την Ευρώπη του σήμερα
Σύμφωνα με εύρημα πρόσφατης έρευνας από γερμανικό think tank, η πλειoνότητα των Τούρκων διάκειται πλέον αρνητικά έναντι της ΕΕ.

Παρά τη μείωση της στήριξης της κοινής γνώμης της γείτονος για ένταξη στην ΕΕ, η Άγκυρα συνέχισε να πιέζει για την πλήρη ένταξη στην Ένωση και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να ενταχθεί πριν από το 2023, δηλαδή πριν από τη συμπλήρωση της εκατονταετηρίδας από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η Άγκυρα έχει σήμερα ολοκληρώσει μόλις ένα από τα 35 ενταξιακά κεφάλαια που κάθε υποψήφιο κράτος - μέλη πρέπει να ολοκληρώσει προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ. Τα 22 από τα κεφάλαια έχουν μπλοκαριστεί από τη Γαλλία, την Κύπρο αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας