Παρθενική εμφάνιση στο υπουργικό συμβούλιο για τη βασίλισσα Ελισάβετ (upd)

Για πρώτη φορά στα 60 χρόνια άσκησης των βασιλικών της καθηκόντων η βασίλισσα Ελισάβετ II παρέστη σε συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου στην Downing Street.

Τα μέλη της κυβέρνησης έδωσαν στην 86χρονη μονάρχη 60 αναμνηστικά σουπλά ως δώρο για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο που γιόρτασε εντός του 2012, δηλαδή τη 60 ετών στο θρόνο.

Όπως προέβλεπε το τελετουργικό, η βασίλισσα Ελισάβετ κάθισε για περίπου 30 λεπτά συζήτησης στην αίθουσα μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

Οι Βρετανοί ιστορικοί πιστεύουν ότι είναι η πρώτη φορά που μονάρχης παρευρέθη σε υπουργικό συμβούλιο εν καιρώ ειρήνης από το 1781, επί βασιλείας Γεωργίου ΙΙΙ. Ο πατέρας της σημερινής βασίλισσας, Γεώργιος VI συμμετείχε στα υπουργικά συμβούλια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ρόλος της στο σημερινό συμβούλιο περιγράφηκε ως ρόλος παρατηρητή.

Η μονάρχης ενημερώθηκε μεταξύ άλλων για την τροποποίηση στο νόμο περί διαδοχής, που επιτρέπει πλέον την ενθρόνιση γυναίκας διαδόχου, ακόμα και όταν υπάρχουν αρσενικά μέλη της βασιλικής οικογένειας σε αναμονή. Δεν έχει διευκρινιστεί αν έκανε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Πολιτικοί επιστήμονες έχουν εκφέρει διαφορετικές γνώμες για την ορθότητα της απόφασης να παραστεί η βασίλισσα σε κυβερνητική διάσκεψη. Η μία πλευρά τονίζει ότι η βασίλισσα θα μπορούσε να γίνει μάρτυρας συζητήσεων που δεν πρέπει να γνωρίζει, από τη στιγμή που δεν έχει ρόλο στην εκτέλεση του κυβερνητικού έργου, ενώ η άλλη πλευρά κάνει λόγο για «συνταγματικό ορόσημο», καθώς θεωρούν ότι η βασίλισσα αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο θεσμός της μοναρχίας στη Βρετανία συνυπάρχει αρμονικά με τον κοινοβουλευτισμό.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τμήμα της χερσαία κτήσης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ανταρκτική θα ονομαστεί «Γη της Βασίλισσας Ελισάβετ».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο