Εμπρηστικές βόμβες σε κατοικημένες περιοχές από τον Άσαντ

Ο συριακός στρατός έχει βομβαρδίσει από αέρος με εμπρηστικές βόμβες τουλάχιστον τέσσερις κατοικημένες περιοχές στη χώρα από τα μέσα Νοεμβρίου. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται σε συνεντεύξεις τεσσάρων αυτοπτών μαρτύρων και πολλά βίντεο που αναλύθηκαν από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο συριακός στρατός πρέπει να σταματήσει τη χρήση εμπρηστικών όπλων αμέσως. Συνολικά 106 χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση εμπρηστικών όπλων, που προκαλούν σοβαρά εγκαύματα, σε κατοικημένες περιοχές, αλλά η Συρία δεν το έχει πράξει. Είμαστε πολύ ανήσυχοι από το γεγονός ότι η Συρία έχει προφανώς αρχίσει να χρησιμοποιεί εμπρηστικά πυρομαχικά, καθώς τα όπλα αυτά προκαλούν δεινά στους πολίτες και την εκτεταμένη καταστροφή της ιδιοκτησίας, όταν χρησιμοποιούνται σε κατοικημένες περιοχές» δήλωσε στέλεχος του Παρατηρητηρίου. «Η Συρία πρέπει να σταματήσει τη χρήση εμπρηστικών όπλων και να αναγνωρίσει τις καταστροφικές βλάβες που προκαλούν αυτά τα όπλα» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα Σάββατο στις νότιες συνοικίες της Δαμασκού ανάμεσα στους αντάρτες και τον στρατό, ο οποίος συγκεντρώνει δυνάμεις προκειμένου να επιτεθεί στην περιοχή της Νταράγια, κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.

Όπως ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, συγκρούσεις σημειώθηκαν στο παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιαρμούκ, στη νότια Δαμασκό, όπου οι αντάρτες μάχονται ενάντια σε στρατιώτες και ενόπλους παλαιστινίους που πρόσκεινται στο καθεστώς.

Σύμφωνα με την οργάνωση, μόνο την Παρασκευή 92 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρη τη Συρία, εκ των οποίων οι 30 στη Δαμασκό και την περιφέρειά της.
Πηγή: skai.gr