Γαλλία: Εκπτώσεις (και) στο ψωμί λόγω κρίσης...

Ένα αρτοποιείο που πουλά μπαγιάτικο ψωμί (μια ημέρας) σε χαμηλότερη τιμή, άνοιξε στη γαλλική πόλη Nimes, που καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα LeParisien, το αρτοποιείο πουλά τη γνωστή γαλλική μπαγκέτα στη μισή τιμή με την ονομασία “Au pain de la Veille” (χθεσινό ψωμί), ενώ προσφέρει επίσης σε φθηνότερη τιμή αλμυρά σνακ και γλυκίσματα.

Τα προϊόντα προέρχονται από μια αλυσίδα παραδοσιακών αρτοποιείων στην πόλη που ανήκουν στην ίδια εταιρεία.

Μια πωλήτρια στο κατάστημα συμβουλεύει τους πελάτες της να ζεστάνουν το ψωμί στο φούρνο για δύο λεπτά πριν το καταναλώσουν, για να γίνει τραγανό όπως μια ημέρα πριν. Από την πλευρά τους, οι πελάτες δηλώνουν ότι μετά βίας καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ των φρέσκων και των μπαγιάτικων προϊόντων.

Ένας συνταξιούχος που έφευγε από το αρτοποιείο δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα ότι ξόδεψε 4 ευρώ για ψωμί, μια τάρτα με τυρί και μια μπαγκέτα γεμιστή με τυρί, ενώ αλλού θα ξόδευε 8 ευρώ.

Η μπαγκέτα, εμβληματικό σύμβολο της εθνικής γαλλικής ταυτότητας, θεωρείται ως κάτι «ιερό» από τους Γάλλους σεφ, και εφόσον μπαγιατέψει πετιέται στα σκουπίδια γιατί θεωρείται ότι έχει χαλάσει και η κατανάλωσή της θεωρείται... ιεροσυλία.

Σύμφωνα με την Le Parisien, η πωλήτρια που εργάζεται στο αρτοποιείο χαριτολογώντας χαρακτήρισε τη μπαγιάτικη μπαγκέτα ως τον «αντίχριστο» των Γαλλίας, παρόλα αυτά όμως, στη Nimes έστω και μπαγιάτικη, πουλάει σα «ζεστό ψωμί» λόγω της κρίσης....
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας