Μέρκελ για Ομπάμα: Χαίρομαι για τη συνέχιση της συνεργασίας

Η επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ προκαλεί ικανοποίηση του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία. Τα συγχαρητήρια μηνύματα συνοδεύονται από προσδοκίες και ελπίδες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεργαστεί στενά και σε φιλικό κλίμα. Αποδίδω μεγάλη σημασία στις συναντήσεις μας κατά τη διάρκεια των οποίων μιλήσαμε για πολλά ζητήματα, όπως την σύσφιξη των γερμανοαμερικανικών και των διατλαντικών σχέσεων, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την αποστολή στο Αφγανιστάν και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χαίρομαι ότι θα συνεχίζουμε αυτή τη συνεργασία».

«Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα στην υπόθεση του αφοπλισμού», τόνισε ο Γκίντο Βεστερβέλε σχολιάζοντας την επανεκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή συγκυρία προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στις σχετικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης του ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ. «Πρόκειται για ένα κεντρικό ζήτημα για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεστερβέλε, προσθέτοντας ότι θα «πρέπει να υποχωρήσει ο προστατευτισμός» και να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι συνομιλίες για τη δημιουργία μιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου. «Δεν έχουμε περισσότερο καιρό για χάσιμο ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας», επισήμανε ο γερμανός υπουργός.

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ τόνισε στο συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα ότι «πρέπει να αποδεχθούμε τις παγκόσμιες προκλήσεις και τις απειλές κατά της ελευθερίας, της ειρήνης, της ευημερίας και του περιβάλλοντος. Η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ».

Οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα


Να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων κάλεσε την Ευρώπη ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Μιλώντας στο πρωινό μαγκαζίνο της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, ARD, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την παθητική τους στάση και να πάψουν να περιμένουν πότε οι Αμερικανοί θα επανακαθορίσουν την διατλαντική συνεργασία.

«Και η Γερμανία υποχρεώθηκε να μάθει ότι δεν είναι μόνη της στον κόσμο», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ αλλά και η Κίνα αναμένουν ασκούν πιέσεις στην κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. «Πιστεύω ότι θα αυξηθούν οι προσδοκίες από εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊνμάιερ. Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την νίκη του Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη νίκη του Μιτ Ρόμνεϊ θα δίχαζε περισσότερο μια ούτως ή άλλως διχασμένη χώρα.
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, dpa - Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης