Κοινή περιοδεία Κλίντον – Άστον στη Βαλκανική

Κοινή περιοδεία στη Βαλκανική πραγματοποιούν από σήμερα Δευτέρα η αμερικανίδα υπoυργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Άστον σε μια προσπάθεια να καταδείξουν την κοινή αμερικανοευρωπαϊκή τους στάση στα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.

Κλίντον και Άστον θα επισκεφτούν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπου αναμένεται να αναφερθούν με ιδιαίτερη έμφαση στην κυριαρχία και στην ακεραιότητα της χώρας ως κυρίαρχο κράτος που έχει ευρωπαϊκή προοπτική.

Επόμενη στάση θα είναι η Σερβία, όπου θα επισκεφθούν το Βελιγράδι και την Πρίστινα, για να ενθαρρύνουν την εφαρμογή συγκεκριμένων βημάτων που θα επιτρέψουν την προσέγγιση της Σερβίας και του Κοσόβου.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα ολοκληρώσει την περιοδεία της στα Βαλκάνια με επισκέψεις στην Κροατία και στην Αλβανία.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι εκλαμβάνει την επίσκεψη Κλίντον - Αστον ως «το επόμενο βήμα στην πορεία που έχει ξεκινήσει η νέα σερβική κυβέρνηση στο δρόμο για την ΕΕ».
Πηγή: skai.gr