Ρωσία: Ακύρωση επίσκεψης Πούτιν σε Τουρκία – εξηγήσεις για προσγείωση αεροπλάνου

Σε ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Τουρκία προχώρησε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στον απόηχο της υποχρεωτικής προσγείωσης ενός συριακού πολιτικού αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Δαμασκός από τις τουρκικές αρχές.

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως το επίμαχο συριακό A-320 Airbus μετέφερε παράνομα οπλισμό. Έπειτα από έρευνες περίπου οκτώ ωρών, οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν μέρος του φορτίου του αεροπλάνου. Στη συνέχεια, η Άγκυρα αποκάλυψε πως το κατασχεθέν φορτίο ήταν στρατιωτικό τηλεπικοινωνιακό υλικό, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τον ο τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μόσχα έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της με τις ενέργειες της Άγκυρας, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας να ισχυρίζεται πως η υποχρεωτική προσγείωση του αεροπλάνου υπό την πίεση δύο τουρκικών μαχητικών F-16 «απείλησε τη ζωή και την ασφάλεια» των 17 ρώσων πολιτών που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα αίτια των τουρκικών ενεργειών.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός αρνήθηκε πως η ακύρωση της επίσκεψης Πούτιν, που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, έχει οποιαδήποτε σχέση με την προσγείωση του συριακού αεροπλάνου.
Πηγή: skai.gr