Ολοκληρώθηκε η τηλεμαχία Μπάιντεν - Ράιαν

Ολοκληρώθηκε στο Κεντάκι, η μοναδική τηλεμαχία μεταξύ του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάϊντεν, και του Ρεπουμπλικανού διεκδικητή της Αντιπροεδρίας, Βουλευτή Πoλ Ράϊαν. Η τηλεμαχία περιστράφηκε σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε την πολύνεκρη επίθεση στην Βεγγάζη της Λιβύης «τραγωδία», υποσχόμενος ότι οποιαδήποτε «λάθη» έγιναν το περασμένο μήνα «δεν θα επαναληφθούν». Από τη πλευρά του ο κ. Ράιαν επέκρινε έντονα την κυβέρνηση Ομπάμα για μη επαρκή μέτρα ασφάλειας στη Βεγγάζη και για το ότι «χρειάστηκε να περάσουν δύο εβδομάδες μέχρι να παραδεχτεί ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση». Ο αμερικανός αντιπρόεδρος σημείωσε ότι δεν είχε ζητηθεί απ’ την κυβέρνηση Ομπάμα να αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας στη Λιβύη.

Για το Ιράν, ο κ. Ράιαν δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει ενδυναμωθεί λόγω της «έλλειψης αξιοπιστίας», όπως είπε, της κυβέρνησης Ομπάμα στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Απαντώντας ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ «έχουν επιβάλλει τις πλέον αποτελεσματικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ σε βάρος του Ιράν» και σημείωσε ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη πυρηνικό όπλο, ενώ έδωσε έμφαση στα αποτελέσματα, κυρίως οικονομικά, που έχουν οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Στο θέμα της οικονομίας, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε απ’ τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, «να επιτρέψουν» στην κυβέρνηση Ομπάμα να επιδιορθώσει την οικονομία. Απαντώντας ο κ. Ράιαν τόνισε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα ανέλαβε την εξουσία το 2008 όταν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου ήλεγχαν οι Δημοκρατικοί και «μπορούσε να κάνει ότι ήθελε». Η κυβέρνηση τότε είχε πει στον αμερικανικό λαό ότι το πακέτο προώθησης της οικονομίας θα έφερνε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%, αλλά η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με ρυθμό 1,3%, σημείωσε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την Αντιπροεδρία.

Από τη πλευρά του ο αμερικανός Αντιπρόεδρος έδωσε έμφαση στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η κυβέρνηση Ομπάμα τα τελευταία 4 χρόνια για την ενίσχυση της οικονομίας, για την στήριξη της μεσαίας τάξης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κ. Ράιαν επανέλαβε το πρόγραμμα 5 σημείων του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου Μιτ Ρόμνι για την αναθέρμανση της οικονομίας, που όπως είπε ο κ. Ράιαν «κουτσαίνει».

Επίσης οι δύο υποψήφιοι
αναφέρθηκαν εκτεταμένα στα προγράμματα των δύο κομμάτων μεταρρύθμισης του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ, καθώς και στις αλλαγές που προτείνουν για τα κοινωνικά προγράμματα συνταξιοδότησης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπερήλικων.
Πηγή: Πηγή: voanews.com