Ταλιμπάν: Διάψευση πρόθεσης διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ – μήνυμα πολέμου

Σε κατηγορηματική διάψευση πρόσφατης έκθεσης που τους παρουσίαζε έτοιμους να διαπραγματευτούν μία πολιτική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα επέτρεπε στις αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν μακροπρόθεσμα στο Αφγανιστάν, προχώρησαν οι Ταλιμπάν, αντιτείνοντας πως η Ουάσιγκτον κινδυνεύει να υποστεί μία «ολοκληρωτική ήττα» στην πολύπαθη χώρα.

«Η έκθεση είναι ένα ψέμα και αβάσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους εκπροσώπους της οργάνωσης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters από μυστική τοποθεσία. «Ποτέ δεν θέλαμε οι αμερικανοί να παραμείνουν στο Αφγανιστάν και αυτή ήταν πάντοτε η θέση μας».

Η επίμαχη έκθεση συντάχθηκε από Royal United Services Institute, ένα βρετανικό ίδρυμα γεωπολιτικών μελετών. Σημειώνει πως ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν είναι αποφασισμένα να διακόψουν τη συνεργασία τους με την Αλ-Κάιντα, όντας παράλληλα «ανοιχτοί στη διαπραγμάτευση εκεχειρίας ώς μέρος ενός γενικότερου διακανονισμού» που θα επέτρεπε ακόμα και την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Αντίθετα, σε σημερινό διαδικτυακό μήνυμά τους που δημοσιεύτηκε με αφορμή την επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, οι Ταλιμπάν προειδοποιούν τις ΗΠΑ πως κινδυνεύουν να υποστούν «ολοκληρωτική ήττα» στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας πως οι αμερικανοί πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η ανακοίνωση των Ταλιμπάν, γραμμένη και στα αγγλικά, προσθέτει πως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν «δεν έχει καμιά νομική και δεοντολογική βάση», ενώ τα πραγματικά κίνητρα της Ουάσιγκτον συγκαλύπτονται «με την πρόφαση της εκδίκησης για την 11η Σεπτεμβρίου».
Πηγή: skai.gr