Υπό ιαπωνική(;) κυριαρχία τα νησιά Σενκάκου - κανένας συμβιβασμός λεει το Πεκίνο

Την απόφαση να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (Ντιου η κινεζική ονομασία) επικύρωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Η απόφαση προκάλεσε τη μήνιν του Πεκίνου που θεωρεί τα νησιά κινεζικά εδάφη.

Ειδικότερα, τα τρια νησιά θα αγοραστούν από την ιαπωνική κυβέρνηση από ιδιώτες έναντι 2.05 δισ. γιεν, δηλαδή περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση προκάλεσε τη μήνιν του Πεκίνου. "Δε θα υπάρξει απολύτως κανένας συμβιβασμός στο θέμα αυτό" διαμήνυσε ο κινέζος πρωθυπουργός Γουεν Τζιαμπάο.

«Τα νησιά Ντιαόου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού εδάφους, και η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός της δεν θα κάνουν κανέναν απολύτως συμβιβασμό σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» διαμήνυσε ο κινέζος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

Σχολιάζοντας την απόφαση, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua αναφέρει ότι η απόφαση του Τόκιο συνιστά σοβαρή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, πληγώνει βαθιά τα συναισθήματα των κινέζων πολιτών και αποτελεί ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Η κίνηση αυτή ρίχνει λάδι στη φωτιά, ενώ η πρόσφατη αλυσίδα ιαπωνικών προκλήσεων για τα νησιά Ντιαόου ήδη υπονόμευσε τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών που επιτεύχθηκε με μεγάλη δυσκολία» προσθέτει το πρακτορείο.

Η Κίνα επιμένει ότι η Ιαπωνία κατέλαβε παράνομα τα νησιά Σενκάκου στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν επικράτησε στον πόλεμο με την τότε αυτοκρατορική Κίνα. Οι απαιτήσεις της Κίνας για την επιστροφή των νησιών Σενκάκου εντάθηκαν όταν κοντά στα νησιωτικό σύμπλεγμα ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας