Πούτιν: Αμετακίνητη η Ρωσία για Συρία – επίθεση σε Ρόμνεϊ

Σκληρή στάση στο ζήτημα της Συρίας κράτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στον σταθμό RT, ασκώντας παράλληλα κριτική στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μιτ Ρόμνεϊ.

«Γιατί θα έπρεπε μονάχα η Ρωσία να επαναξιολογήσει τη θέση της [για τη Συρία]; Ίσως οι εταίροι μας στις διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να επαναξιολογήσουν τη δική τους θέση», δήλωσε λιτά ο κ. Πούτιν, παραλληλίζοντας ταυτόχρονα την πολιτική που ακολουθούν «κάποιοι» στο ζήτημα της Συρίας με την υποστήριξη που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ισλαμιστές μαχητές κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν.

«Σήμερα, κάποιοι χρησιμοποιούν μαχητές της Αλ-Κάιντα ή ανθρώπους από άλλες οργανώσεις με τις ίδιες ακραίες απόψεις προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους στη Συρία», σχολίασε ο ρώσος ηγέτης. «Αυτή είναι μία πολύ επικίνδυνη και κοντόφθαλμη πολιτική». Σημείωσε μάλιστα ότι με τόσους ισλαμιστές μαχητές που έχουν φυλακίσει οι ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε κάλλιστα να «ανοίξει τις πύλες του Γουαντάναμο και να [στείλει] τους κρατούμενους στη Συρία, να τους αφήσει να πολεμήσουν, είναι το ίδιο πράγμα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Πούτιν έστρεψε τα βέλη του προς τον Ρεπουμπλικάνο προεδρικό υποψήφιο, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος παλαιότερα είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως «αναμφίβολα τον νούμερο 1 γεωπολιτικό αντίπαλο» των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπληρώνοντας πως σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία θα αντιμετώπιζε τη Μόσχα «με μικρότερη ευελιξία και περισσότερο ‘κόκαλο’».

«Όσον αφορά τη θέση του κ. Ρόμνεϊ, καταλαβαίνουμε ότι αυτά είναι εν μέρει [...] προεκλογική ρητορεία, αλλά πιστεύω πως είναι, φυσικά, λανθασμένη», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Παρά ταύτα, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε πως η χώρα του «θα δουλέψει με οποιονδήποτε πρόεδρο εκλεγεί από τον αμερικανικό λαό. Όμως η προσπάθειά μας θα είναι όσο αποτελεσματική θέλουν οι εταίροι μας».

Από τη συνέντευξη δεν απουσίασε και το μείζον ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας που υλοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ανατολική Ευρώπη, με τον κ. Πούτιν να αναφέρει πως θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Ουάσιγκτον, αλλά να αποσαφηνίζει ότι η Μόσχα «θα προστατεύσει τον εαυτό της και θα διατηρήσει τη στρατηγική ισορροπία» εάν αντιληφθεί πως οι αντιπυραυλικές εγκαταστάσεις συνιστούν απειλή για την ίδια.

Συμπλήρωσε δε πως ενδεχόμενη εκλογή Ρόμνεϊ θα μπορούσε να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των δύο δυνάμεων για το ζήτημα της ασπίδας, υπογραμμίζοντας αντίθετα την ελπίδα συνεργασίας με τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο χαρακτήρισε «έντιμο άνδρα που πραγματικά επιθυμεί την αλλαγή προς το καλύτερο».

Τέλος, ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πολύκροτη πρόσφατη καταδίκη του μουσικού συγκροτήματος Pussy Riot, σχολιάζοντας ότι μολονότι μένει «τελείως έξω» από το ζήτημα, θα ήθελε να τονίσει «την ηθική πλευρά του θέματος» καθώς «το κράτος είναι υποχρεωμένο να προστατεύει τα αισθήματα των πιστών».
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης