Συρία: Κάλεσμα για Σχέδιο Μάρσαλ από αντικαθεστωτικούς

Την ανάγκη ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Συρίας υπογράμμισε ο επικεφαλής του Συριακού Συμβουλίου, της μεγαλύτερης πολιτικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης στην εμπόλεμη χώρα, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης εξτρεμιστικών κινημάτων.

Το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν ένα πρόγραμμα των Ηνωμένων Πολιτειών για ανοικοδόμηση της Δυτικής Ευρώπης έπειτα από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και για ψυχροπολεμικούς σκοπούς, προκειμένου να εμποδίσει την εξάπλωση της Σοβιετικής επιρροής μεταπολεμικά.

«Στον απόηχο της καταστροφής, [...] είμαστε πεπεισμένοι πως η Συρία χρειάζεται ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ, προκειμένου να διαβεβαιώσουμε ότι [η χώρα] στέκεται οικονομικά και πολιτικά σε σταθερό έδαφος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμπντελμπασέτ Σιέντα, επικεφαλής του Συριακού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια συνέλευσης εκπροσώπων των αντικυβερνητικών δυνάμεων και διπλωματών που διοργανώνεται στο Βερολίνο με τη βοήθεια της Γερμανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Χωρίς πραγματική και σε βάθος ανάπτυξη, θα δώσουμε την ευκαιρία για την ανάπτυξη κάθε είδους εξτρεμισμού στην περιοχή», συμπλήρωσε ο κ. Σιέντα.

Στόχος της συνέλευσης είναι να εξετασθεί πώς είναι δυνατό να αποτραπεί η κατάρρευση βασικών υπηρεσιών και υποδομών στη δοκιμαζόμενη Συρία και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της οικονομίας στη μετά-Άσαντ εποχή.

Στην ανάγκη μίας ταυτόχρονης οικονομικής ανάκαμψης και πολιτικής μετάβασης στην επόμενη ημέρα στάθηκε από την πλευρά της οικοδέσποινας Γερμανίας ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκίντο Βεστερβέλε, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη ενοποίησης της διαιρεμένης συριακής αντίστασης.

«Ο λαός της Συρίας πρέπει να δει ότι υπάρχει μία αξιόπιστη εναλλακτική στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ», σχολίασε ο κ. Βεστερβέλε, καλώντας την αντιπολίτευση να «δημιουργήσει το ταχύτερο δυνατό τις συνθήκες για μία μεταβατική κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε καλέσει τους αντικαθεστωτικούς να δημιουργήσουν μία προσωρινή κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντάς τους μάλιστα πως το Παρίσι θα την αναγνώριζε.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης