Ηθικό πλήγμα για τον Μπλερ από τον Ντέσμοντ Τούτου

Ο Νοτιοαφρικανός πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου απέσυρε τη συμμετοχή του από διεθνή σύνοδο στο Γιοχάνεσμπουργκ στα τέλη της εβδομάδας λέγοντας ότι δε θέλει να μοιραστεί το βήμα με τον «ηθικά αδικαιολόγητο» Τόνι Μπλερ.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1984 για τον αγώνα του κατά του απαρτχάιντ κληρικός εξήγησε ότι αποσύρεται από τη σύνοδο διότι πιστεύει ότι ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε την εισβολή στο Ιράκ στη βάση αναπόδεικτων κατηγοριών περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Το θέμα της συνόδου είναι η διεθνής ηγεσία, κάτι που όπως σημειώνει ο αρχιεπίσκοπος Τούτου δεν μπορεί να διαχωρίζεται από την ηθικότητα.

Το γραφείο του Τόνι Μπλερ εξέφρασε τη λύπη του Βρετανού πολιτικού για την απόφαση του Ντέσμοντ Τούτου, προσθέτοντας ότι η διαφωνία των δύο ανδρών επί της βίαιης απομάκρυνσης του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία στο Ιράκ εντάσσεται στο πλαίσιο της υγιούς δημοκρατίας.

Το μουσουλμανικό κόμμα Αλ Τζαμά-αχ έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει να συλλάβει τον Τόνι Μπλερ όταν φτάσει στο Γιοχάνεσμπουργκ με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο