Εκτός Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας η Συρίας

Ανέστειλε τελικώς ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας την ιδιότητα μέλους της Συρίας, εξαιτίας της πρακτικής της βίαιης καταστολής των εξεγέρσεων που ακολουθεί το καθεστώς Ασαντ.

Κατά την έκτακτη σύνοδο του οργανισμού για το θέμα υπήρξαν έντονες διαφωνίες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την αντίθεσή τους εξέφρασαν ανοικτά Ιράν και Αλγερία, ενώ ορισμένες χώρες, όπως το Πακιστάν και το Καζακστάν, εξέφρασαν την άποψη ότι στην τελική διακήρυξη θα πρέπει να γίνεται λόγος για τις ευθύνες των ανταρτών καθώς και αυτοί συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη χώρα.


Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ένωση των Αραβικών Κρατών ζήτησαν από τον Λακντάρ Μπραχίμι να αντικαταστήσει τον Κόφι Ανάν στη θέση του μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία, αλλά διπλωμάτες εκτιμούν ότι κρατά επιφυλακτική στάση ως προς την απόφασή του.

Ο Γάλλος πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών, Ζεράρ Αρό, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Αύγουστο, αναγνώρισε σε δηλώσεις του πως πρόκειται για «μια απίθανη αποστολή, οπότε καταλαβαίνω γιατί είναι διστακτικός στο να πάρει την απόφασή του».
Πηγή: skai.gr