Συρία: Κάλεσμα για ζώνες απαγόρευσης πτήσεων από τους αντάρτες

Κάλεσμα για τη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων στον συριακό εναέριο χώρο και ασφαλών περιοχών, που θα περιπολούνται από ξένα στρατεύματα, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και την Ιορδανία απηύθυνε ο Αμπντελμπασέτ Σιντά, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, μίας εκ των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών οργανώσεων που αντιτίθενται στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Υπάρχουν περιοχές που απελευθερώνονται, αλλά το πρόβλημα είναι τα αεροσκάφη, συν τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού, που προκαλούν θανάτους, καταστροφές», δήλωσε ο κ. Σιντά κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε από την Κωνσταντινούπολη στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατανοήσει ότι η μη επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων δυσχεραίνει τη δράση των ανταρτών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η δράση του στόλου σοβιετικής κατασκευής ελικοπτέρων Mi-24 Hind, Mi-8 και Mi-17 που διαθέτει το συριακό καθεστώς υπήρξε καθοριστική στην προσπάθεια των τακτικών δυνάμεων να εκδιώξουν τους αντάρτες από συνοικίες της Δαμασκού και του Χαλεπίου κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η επιβολή ζωνών απαγόρευσης πτήσεων από το NATO και τους συμμάχους του υπήρξε παράγοντας καταλυτικής σημασίας στην ανατροπή του καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη το 2011, ωστόσο η Δύση δεν έχει επιδείξει έως τώρα την πρόθεση να επαναλάβει μία τέτοια προσπάθεια, ιδιαίτερα δεδομένης της συνεχιζόμενης αντίθεσης της Ρωσίας και της Κίνας σε περαιτέρω παρεμβάσεις στη συριακή εμφύλια σύρραξη.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αμπντελμπασέτ υπογράμμισε ότι η δημιουργία ασφαλών περιοχών κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και την Τουρκία «είναι ένα ουσιώδες πράγμα που θα επιβεβαίωνε στο καθεστώς [Άσαντ] ότι η δύναμή του μειώνεται κομμάτι με κομμάτι».

Η δημιουργία παραμεθόριων ασφαλών περιοχών θα διευκόλυναν τον ανεφοδιασμό των ανταρτών με όπλα και απαραίτητες προμήθειες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times, πράκτορες της CIA, που δρουν σε τουρκικό έδαφος, επιβλέπουν και ρυθμίζουν την διανομή όπλων σε αντικαθεστωτικούς, προκειμένου αυτά να μην πέσουν στα χέρια τρομοκρατών.

Το κάλεσμα του κ. Αμπντελμπασέτ έρχεται στον απόηχο της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, στην Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Κλίντον συζήτησε με τον τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου, το ενδεχόμενο επιβολής ζωνών απαγόρευσης πτήσεων, αρνούμενη ωστόσο να δεσμευτεί για την άμεση λήψη αποφάσεων.

«Είναι ένα πράγμα να μιλάς για κάθε είδους δυνητικές δράσεις, αλλά δεν μπορείς να παίρνεις αιτιολογημένες αποφάσεις δίχως να κάνεις εντατική ανάλυση και επιχειρησιακό σχεδιασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά η αμερικανίδα αξιωματούχος.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος