Έκκληση για εφαρμογή της Ολυμπιακής εκεχειρίας

Έκκληση προς όλες τις πλευρές στη Συρία να σεβαστούν και να τιμήσουν την Ολυμπιακή εκεχειρία, απευθύνει το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τη βρετανική πρωτεύουσα. Σε δήλωση του ιδρύματος αναφέρεται ότι η αναστολή των εχθροπραξιών, έστω και αν διαρκέσει μόνο για την περίοδο της αγωνιστικής δραστηριότητας στο Λονδίνο, θα δώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις προς μία ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Σε εκδήλωση του ιδρύματος και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο «Σπίτι των Ελλήνων», που έχει ανοίξει στο Λονδίνο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, τονίστηκε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία και τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υπέγραψαν το ψήφισμα υπέρ της παύσης των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά χαρακτήρισε τη συμφωνία ενόψει των Αγώνων του Λονδίνου «ορόσημο», ακριβώς επειδή εξασφάλισε τη στήριξη όλων των χωρών. Αναφερόμενη στην πρακτική σημασία της Ολυμπιακής εκεχειρίας η κα. Πετραλιά τόνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία μίας κουλτούρας ειρήνης μέσα από την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι ο τοίχος στον οποίο αθλητές και επισκέπτες του Ολυμπιακού Πάρκου μπορούσαν να αναγράφουν μηνύματα υπέρ της ειρήνης γέμισε ταχύτατα, απόδειξη του πόσο επίκαιρο και ουσιώδες είναι το μήνυμα της εκεχειρίας.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Γουίλ Λέμκε, ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το ρόλο του αθλητισμού στην ανάπτυξη και την ειρήνη. Μίλησε για την απογοήτευση που είχε δοκιμάσει μετά την τελετή έναρξης των Αγώνων του Πεκίνου το 2008 όταν στους τηλεοπτικούς δέκτες μεταφέρονταν οι εικόνες των ρωσικών τανκς στη Γεωργία. Ανάλογες εικόνες μεταδίδονται τώρα από τη Συρία, σχολίασε ο κ. Λέμκε για να προσθέσει ότι χρειάζεται χρόνος να περάσει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της Ολυμπιακής εκεχειρίας. Συμφώνησε δε με το μήνυμα του Μπαν Κι-μουν ότι αν η εκεχειρία φέρει αποτέλεσμα για λίγες ημέρες, τότε γιατί να μην μπορεί κανείς να σταματήσει για πάντα μία σύρραξη.

Ο Βρετανός λόρδος Μπέιτς, που περπάτησε από την Ολυμπία στο Λονδίνο για να μεταφέρει το μήνυμα ειρήνης της Ολυμπιακής εκεχειρίας, θύμισε τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρεια Ιρλανδία. Η συμφωνία γέννησε μια νέα εποχή στις σχέσεις του Λονδίνου με τους ρεπουμπλικάνους αυτονομιστές, με αποκορύφωμα τη φετινή χειραψία της βασίλισσας Ελισάβετ με τον πρώην ηγέτη του ΙΡΑ, Μάρτιν ΜακΓκίνες. Το παράδειγμα αυτό, κατά τον Βρετανό πολιτικό, αποδεικνύει ότι αξίζει να καταβάλλεται κάθε παραμικρή δυνατή διπλωματική προσπάθεια για επίλυση διενέξεων. Ο λόρδος Μπέιτς πρόσθεσε αναφερόμενος στη Συρία ότι θα ήθελε να δει μια δήλωση των Σύρων Ολυμπιακών αθλητών να αποκηρύσσουν τη βία στη χώρα τους, συμφωνώντας με τον αποκλεισμό αξιωματούχων από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Δαμασκού. Συμπλήρωσε επίσης ότι η συμφωνία εκεχειρίας με τη βρετανική υπογραφή έχει διαμηνυθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ο ιδρυτής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Εκεχειρίας, Χιου Ντάγκαν εξήρε την πρωτοβουλία δημιουργίας σελίδας για την Ολυμπιακή εκεχειρία στο Facebook, στην οποία έχουν προσχωρήσει χιλιάδες μέλη. Ο κ. Ντάγκαν κατέθεσε και προτάσεις πρακτικής εκδήλωσης της ιδέας της Ολυμπιακής εκεχειρίας, όπως για παράδειγμα την εφαρμογή της ετυμολογικής έννοιας της λέξης, το συμβολικό κράτημα των χεριών από όλους τους αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς. Άλλη πρόταση αφορούσε τη σύνταξη ενός Ολυμπιακού όρκου για τους θεατές, που θα συνοδεύει τους αντίστοιχους όρκους αθλητών, προπονητών και διαιτητών.

Ο λόρδος Μπέιτς πρότεινε να υψώνεται η σημαία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας σε όλες τις πρωτεύουσες των συμμετεχόντων χωρών κατά τη διάρκεια των Αγώνων, ενώ ο κ. Λέμκε συμφώνησε με την ιδέα από το κοινό για την κυκλοφορία ενός νομίσματος στην Ευρώπη με το σύμβολο της εκεχειρίας (περιστέρι). Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε επίσης να καταρτίζεται και να ανακοινώνεται δημοσίως μία λίστα παραβατών της εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων, ώστε να χρησιμεύει ως καταγγελία και μοχλός πίεσης.

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Κωνσταντίνος Φίλης.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο