Φουκουσίμα: Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδεται η καταστροφή

Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδει το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκοσίμα το Μάρτιο 2011, η επιτροπή που είχε αναλάβει τη διερεύνησή του, η οποία επιπλέον επιρρίπτει την ευθύνες σε κρατικές υπηρεσίες, καθώς και στην εαιρεία Tokyo Electric Power.

 «Είναι σαφές πως το δυστύχημα αυτό είναι μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος. Οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και η εταιρία Tokyo Electric Power δεν εκπλήρωσαν την υποχρέωση να προστατεύσουν τη ζωή των ανθρώπων και την κοινωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση».

 Επίσης ανακοινώνει ότι η καταστροφή «θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και αποφευχθεί. Παρόλο που προκλήθηκε από τα φυσικά φαινόμενα, το επακόλουθο ατύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα δεν μπορεί να αποδοθεί στη φυσική καταστροφή» συνεχίζει η επιτροπή.

 Μετά από 6 μήνες έρευνας και πάνω από 900 ώρες ακροάσεων και συνεντεύξεων με πάνω από 1000 άτομα, η ανεξάρτητη επιτροπή θέτει ως κύριο παράγοντα του ατυχήματος τις διαμάχες μεταξύ κυβέρνησης, των ρυθμιστικών αρχών και της Tepco, που ήταν ο φορέας εκμετάλλευσης της μονάδας.

 Η έκθεση έδινε και προτάσεις για μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογα ατυχήματα στο μέλλον. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρει η επιτήρηση της αρμόδιας αρχής για τη ρύθμιση των πυρηνικών εργοστασίων να περάσει υπό την εποπτεία της κυβέρνησης και να μεταρρυθμισθεί το σύστημα αντιμετώπισης κρίσεων με μεγαλύτερη κυβερνητική ευθύνη για τη προστασία της δημόσιας πρόνοιας. Εκτός αυτού, προτείνει την αναμόρφωση των νομοσχεδίων για τη πυρηνική ενέργεια, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στα παγκόσμια επίπεδα και την επιτήρηση των πυρηνικών φορέων από ανεξάρτητες επιτροπές έρευνας.

 Η έκθεση συνέπεσε με το άνοιγμα ενός από τους 50 πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, στην πόλη Όι, για οικονομικούς λόγους, αφού κρίθηκε ασφαλής από τις αρχές. Η επανεκκίνηση του αντιδραστήρα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για ένα ακόμα ολέθριο πυρηνικό ατύχημα.


Πηγή: Ερρίκος Κλόπφερ