Συρία: Συνεχίζεται η αιματοχυσία, ο Ερυθρός Σταυρός έτοιμος να επέμβει στη Χομς

Διασώστες του Ερυθρού Σταυρού (ΕΣ) και της Ερυθράς Ημισελήνου είναι έτοιμοι να εισέλθουν στην πολύπαθη πόλη Χομς της Συρίας, προκειμένου να απομακρύνουν τους τραυματίες και τους παγιδευμένους άμαχους πολίτες, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που εδρεύει στη Γενεύη.

Έπειτα από σχετικό αίτημα του ΕΣ, οι κυβερνητικές και οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις εμφανίζονται διατεθειμένες να δεχθούν μία προσωρινή εκεχειρία, προκειμένου να επιτρέψουν στους διασώστες να κάνουν το έργο τους, έπειτα από δέκα ημέρες αιματηρών συγκρούσεων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις στη διαιρεμένη χώρα, η οποία μονάχα τυπικά δεν βρίσκεται στη δίνη εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο, τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα, 20 Ιουνίου, ενώ το ένα τρίτο των θυμάτων ήταν κυβερνητικοί στρατιώτες.

Παρά το γεγονός ότι το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο που είχε θεωρητικά εφαρμοστεί στη χώρα έχει πλέον φανερά αποτύχει, ο επικεφαλής των άοπλων κυανόκρανων παρατηρητών, υποστράτηγος Ρόμπερτ Μουντ, αποσαφήνισε ότι οι τριακόσιοι παρατηρητές που βρίσκονται ήδη στη Συρία είναι «ηθικά υποχρεωμένοι» να παραμείνουν.

«Δεν πάμε πουθενά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποστράτηγος Μουντ.

Στο πολιτικό μέτωπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία απηύθυναν κάλεσμα τερματισμού της βίας στη Συρία, με τη Μόσχα ωστόσο να αντιστέκεται σε Δυτικές πιέσεις για ενδεχόμενη απομάκρυνση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία.

«Πιστεύουμε πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για άλλα έθνη ποιος πρέπει να βρίσκεται στην εξουσία και ποιος όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της συνόδου του G20 στο Μεξικό.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος