Κλείσιμο

Αρνείται τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα ο Κάρατζιτς

Αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα ο πρώην πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Κάρατζιτς ζήτησε την αθώωσή του υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν κατορθώσει να αποδείξουν την ενοχή του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχουν τα δακτυλικά μου αποτυπώματα σε κανένα από τα εγκλήματα».

Σημείωσε ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδείξει ούτε την ανοχή του για «τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, ούτε έχουν αποδείξει ότι ήταν γενοκτονία» και προσέθεσε, ότι οι εισαγγελείς είναι οι αρμόδιοι να ανακαλύψουν «ποιος έκανε τους σκοτωμούς και για ποιους λόγους».

Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι «όπου και αν αναμείχθηκα, ήταν για ανθρωπιστικούς λόγους, για να βοηθήσω τους πολίτες που υπέφεραν, ανεξαρτήτως από την εθνικότητά τους».

Ο Κάρατζιτς, ο οποίος συνελήφθη στο Βελιγράδι το 2008, αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων στην ανατολική πόλη της Σρεμπρένιτσα το 1996 και την 44μηνη πολιορκία και βομβαρδισμό της πόλης του Σαράγιεβο το 1996, όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι.

Ο Κάρατζιτς είπε ακόμα ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει αποδειχθεί και έκανε λόγο για «μουσουλμανική προπαγάνδα».

Αναγνώρισε πάντως ότι σημειώθηκαν σκοτωμοί «σε προσωπικό επίπεδο και για εκδίκηση» και αρνήθηκε ότι οι Σερβοβόσνιοι πήραν μέρος σε κάποια εθνοκάθαρση. Είπε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, από το 1992 έως το 1995, οι πολίτες μετακινούνταν από το ένα μέρος στο άλλο για να αποφύγουν τις συγκρούσεις, αλλά κανείς δεν τους εμπόδισε να γυρίσουν στον τόπο τους.
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου