Προς εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν-Ισραήλ;

Σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Benny Gantz, εκτιμά πως το Ιράν δεν πρόκειται να υλοποιήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Κύριος λόγος σε αυτήν την εκτίμηση αποτελεί το γεγονός ότι το Ισραήλ πιστεύει πως η διεθνής κοινότητα έχει ασκήσει ικανοποιητική πίεση προκειμένου να αποτρέψει το Ιράν από την κατασκευή πυρηνικού πυραύλου.

Σημειώνεται ότι από τον Νοέμβριο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του Ο.Η.Ε έχει εκδώσει έκθεση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Από την πλευρά του, η Τεχαράνη επιμένει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα που υλοποιεί έχει αποκλειστικά ειρηνευτικό χαρακτήρα, με κύριο στόχο την περαιτέρω ενεργειακή κάλυψη της χώρας.

Ωστόσο οι μεγάλες δυνάμεις της δύσης (Ε.Ε., ΗΠΑ, Καναδάς, αλλά και Αυστραλία και Ιαπωνία) έχουν επιβάλει ποινές έναντι της Τεχεράνης, στις οποίες περιλαμβάνεται η διακοπή των πετρελαϊκών σχέσεων, καθώς και εμπάργκο σε όπλα και πυρηνική τεχνογνωσία.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό υπολοχαγό, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολαχ Αλί Χαμενέι, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί η χώρα του να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Μία τέτοια δήλωση από αντιπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, δίνει φυσικά ανάσα στις πρόσφατες εντάσεις που είχαν σημειωθεί μεταξύ των δύο χωρών, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν πως οι δύο χώρες ετοιμάζονται για πόλεμο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του αντιστράτηγου Benny Gantz ΕΔΩ.
Πηγή: Σταύρος Σαμουηλίδης