Αλλεπάλληλα πλήγματα για τον Ντέιβιντ Κάμερον

Έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού που οδηγεί σε πρόχειρες πολιτικές καταλογίζει στον κυβερνητικό συνασπισμό στη Βρετανία η κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.

Η έκθεση των Βρετανών βουλευτών τονίζει ότι η απουσία εθνικής στρατηγικής από το συνασπισμό των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες οδηγεί σε λάθη. Προστίθεται ότι οι κυβερνητικοί στόχοι που έχουν τεθεί από τα δύο κόμματα «είναι υπερβολικά κενοί νοήματος για να εξυπηρετούν οποιοδήποτε σκοπό».

Η κυβέρνηση απάντησε ότι υπάρχει ξεκάθαρος στόχος, που είναι η μείωση του ελλείμματος και η αποκατάσταση της ανάπτυξης της οικονομίας.

Η έκθεση έρχεται μία ημέρα μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα ήθελε ο κυβερνητικός συνασπισμός να έχει καλύτερη επίδοση. Μια σειρά μέτρων και λαθών τις τελευταίες εβδομάδες, όπως η αδικαιολόγητη πρόκληση πανικού για την επάρκεια καυσίμων από κυβερνητικά στελέχη, έχουν πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης, σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές.

Η αίσθηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται σε νέα δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Γκάρντιαν. Οι Συντηρητικοί του κ. Κάμερον έχουν υποχωρήσει σημαντικά στην πρόθεση ψήφου με 33% έναντι 41% των Εργατικών της αντιπολίτευσης. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ παραμένουν στο 15%.

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει έναν πρόσθετο πονοκέφαλο μετά την κατηγορία σε βάρος του από τη βουλευτή του κόμματός του Ναντίν Ντόρις, με αφορμή την αυστηρή λιτότητα, ότι αυτός και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είναι «δύο αλαζονικά αριστοκρατικά αγόρια που δεν γνωρίζουν την τιμή του γάλακτος και δεν επιδεικνύουν μεταμέλεια, συμπόνια ή πάθος ώστε να θελήσουν να καταλάβουν τις ζωές των άλλων».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός