Προς αποφυγή πολέμου μεταξύ Βορείου και Νοτίου Σουδάν;

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κίρ, διέταξε την απόσυρση των στρατευμάτων από την πετρελαϊκή περιοχή Χέγκλιγκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το βόρειο τμήμα.

Τα σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν σταθεί αφορμή για την κλιμάκωση των τριβών ανάμεσα στις δύο χώρες, οδηγώντας τες από την περασμένη εβδομάδα στα πρόθυρα του πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις του Νοτίου Σουδάν εισέβαλαν στην περιοχή Χέγκλιγκ πριν από περίπου μία εβδομάδα, υποστηρίζοντας πως οι δυνάμεις του βοείου τμήματος χρησιμοποιούν την περιοχή για επιθέσεις ενάντια στη δική τους περιοχή.

Εχθές, Πέμπτη, ο πρόεδρος του Βόρειου Σουδάν, Όμαρ αλ Μπασίρ, είχε δηλώσει αποφασισμένος να ανακαταλάβει την περιοχή, προειδοποιώντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα τους δώσουμε ούτε ένα εκατοστό της χώρας μας κι όποιος απλώσει το χέρι του στο Σουδάν θα του το κόψουμε».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έχει δηλώσει ως παράνομη την κατοχή του εδάφους από τις δυνάμεις του Σάλβα Κίρ, καλώντας παράλληλα και τον πρόεδρο Μπασίρ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κατά του βορείου τμήματος.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης