Αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΔΝΤ ανακοίνωσε η Κ. Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός βρίσκεται στα πρόθυρα σημαντικής αύξησης των χρημάτων που θα μπορεί να διαθέσει σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καθώς οι Υπουργοί Οικονομικών από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον για τις συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Ταμείο ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει 320 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους μήνες από νέες συνεισφορές ανεπτυγμένων κρατών. Στο ποσό αυτό δεν περιέχονται χρήματα από τις ΗΠΑ, που στο παρελθόν ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου, αλλά αυτή την περίοδο, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην ψήφιση προϋπολογισμού, δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω συνεισφορές στο ΔΝΤ.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι αναμένει μεγαλύτερες χορηγίες τις επόμενες ημέρες από τις 188 χώρες-μέλη του διεθνούς Οργανισμού.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομία ξεπερνά τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, τώρα που η Ελλάδα εξασφάλισε νέα οικονομική βοήθεια και η Ένωση στο σύνολο της αποφάσισε την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης υπερχρεωμένων χωρών. Ωστόσο εξέφρασε ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο νέων απειλών στην παγκόσμια οικονομία.

Όπως είπε, στους κινδύνους περιλαμβάνονται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι ανησυχίες για ορισμένες από τις ευρωπαϊκές οικονομίες και η παρατεταμένη καθυστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης.
Πηγή: Πηγή: VOA